Bleieutslett
Hva er bleieutslett?
» Vis større bildeBleieutslett (bleiedermatitt) er en
hudlidelse hos barn som oppstår fordi huden påvirkes av urin og avføring
i bleien.
Hvordan forløper sykdommen?
Bleieutslett er plagsomt, men ikke farlig, og hvis det behandles går det raskt over. Hvis det ikke behandles, kan det komme betennelse i huden med sopp eller bakterier.
Hvem får sykdommen?
Bleieutslett forekommer hyppig, og alle bleiebarn kan få sykdommen. Barn, som har hudproblemer fra før (f.eks. atopisk eksem), har størst risiko for å få bleieutslett.
Hva er årsaken til bleieutslett?
Den vanligste årsaken til bleieutslett er at urin og avføring har vært i kontakt med huden for lenge. Bakterier i avføringen omdanner urinstoff til ammoniakk, som virker kraftig irriterende på huden. Barn som får morsmelk, har mindre risiko for å få bleieutslett enn barn som får melkeerstatning. Avføringen hos barn på morsmelk er sur, og det hemmer dannelsen av ammoniakk.
Symptomer
Huden blir rød og irritert, og det kan komme små revner og væskende sår. Huden svir og gjør vondt, og barnet skriker når man skifter bleie eller berører området. Ofte vil barnet sove dårlig om natten. Hvis det bare er rødme og irritasjon der hvor avføring og urin har etset huden, er det sannsynligvis ingen soppinfeksjon. Hvis huden derimot også er rød og irritert inne i foldene, hvor urin og avføring ikke når inn, kan det skyldes sopp.
Undersøkelser
Legen kan se at det er bleieutslett.
Behandling
Hva kan jeg selv gjøre?
Det viktigste er å ta av bleien og lufte barnets stump. Man kan smøre huden med en beskyttende salve, f.eks. sinksalve.
Lokalbehandling:
Hvis huden er veldig rød og irritert, kan det hjelpe å smøre med en krem eller salve som inneholder et svakt binyrebarkhormon eller tjære. Ved mistanke om soppeinfeksjon skal man anvende et middel mot sopp. Bleien må skiftes hyppig, og man bør unngå at barnet ligger for lenge med fylt bleie.
Sist revidert: 13.01.2022