Betennelse i bitestikkelen

Hva er betennelse i bitestikkelen?

Testiklene ligger i pungen og produserer hormoner og sædceller. Over testiklene ligger bitestiklene, og her modnes sædcellene, innen de i forbindelse med sædavgang ledes gjennom sædlederen til urinrøret og penis.

Bitestikkelbetennelse (epididymitis) er en betennelse i bitestiklene og skal ikke forveksles med testikkelbetennelse, som kan opptre i forbindelse med kusma. Bitestikkelbetennelse skyldes bakterier, og oppstår ofte som en komplikasjon til en infeksjon i urinrøret eller blæren. Hos menn under 35 år er det som regel snakk om klamydia eller gonoré. Hos menn over 35 år skyldes bitestikkelbetennelse oftest de samme bakteriene som kan gi blærebetennelse, oftest E. coli.

Hvordan forløper sykdommen?

Hvis bitestikkelbetennelsen behandles, blir du helt frisk. Men bitestikkelbetennelse kan gi arrdannelse i sædlederen, som betyr at din evne til å gjøre en kvinne gravid kan være nedsatt.

Hvem får sykdommen?

Det er voksne menn som får bitestikkelbetennelse.

Hva er årsaken til betennelse i bitestikkelen?

Bitestikkelbetennelse skyldes smitte med enten Chlamydia trachomatis (klamydia), Neisseria gonorrhoeae (gonoré), eller bakterier som gir blærebetennelse (oftest E. coli).

Symptomer

Du får smerter i pungen. Smertene sitter ofte i den ene siden, og strekker seg opp langs sædlederen. Du får feber, og pungen hovner opp og kan bli rød. Det kan være svie ved vannlating, og betennelse (puss) som sitter i urinrøret kan gi utflod.

Undersøkelser

Legen kan sende en urinprøve til laboratoriet, hvor man undersøker om det er klamydia. Legen kan også ta litt sekret fra urinrøret på en vattpinne og sende den til et laboratorium, som i løpet av et par dager kan si om det er snakk om klamydia eller gonoré. Legen kan selv undersøke om det er bakterier i urinen, og har resultatet av denne undersøkelsen dagen etter.

Behandling

Bitestikkelbetennelse behandles med forskjellige antibiotika, avhengig av om sykdommen skyldes klamydia, gonoré eller andre bakterier.

  • Klamydia behandles enten med et makrolid eller tetrasyklin.

  • Gonoré behandles med et cefalosporin og et makrolid, eller, hvis gonoré-bakterien er følsom, ev. med et fluorokinolon.

  • Injeksjon med tarmbakterier behandles med et bredspektret penicillin, et fluorokinolon, pivmecillinam eller et sulfonamid.

  • Svake smertestillende midler kan dempe smertene og få feberen til å synke.

Smitteveier

Klamydia og gonoré er kjønnssykdommer, og smitter ved seksuell kontakt med en person som er smittet. Hvis du er smittet kan du smitte andre, inntil du blir behandlet med antibiotika. Det er derfor viktig at du bruker kondom. Hvis du er blitt smittet, må du fortelle det til den du har hatt sex med og blitt smittet av, så denne personen også kan bli behandlet. Når bitestikkelbetennelsen skyldes de samme bakteriene som gir blærebetennelse, er det ikke snakk om smitte fra en person til en annen. I dette tilfellet er årsaken oftest at dine egne bakterier fra tarmkanalen er blitt overført til urinrøret, hvorfra bakteriene er kommet opp i blæren og ned i bitestiklene.

Sist revidert: 18.03.2019Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.