Bihulebetennelse

Hva er bihulebetennelse?

Bihulebetennelse (sinusitis) er en infeksjon i hulrommene vi har i ansiktsskjelettet omkring nesen. Oftest er det kjevehulen som er betent, men en sjelden gang er det pannehulen.

Hvordan forløper sykdommen?

Bihulebetennelse varer oftest 1-2 uker, og man blir normalt helt frisk igjen.

Hvem får sykdommen?

Som regel er det voksne som får bihulebetennelse.

Hva er årsaken til bihulebetennelse?

Normalt renner det slim fra bihulene ut i nesen. Hvis du er forkjølet, svulmer slimhinnen opp, og hulrommene som slimet renner ut fra kan tilstoppes. Når bihulene dermed blir avstengt fra nesen, kan det oppstå betennelse. Betennelsen skyldes bakterier eller virus.

Symptomer

Det vanligste symptomet er smerte over den betente bihulen som varer i mer enn 1 uke. Smertene blir verre når du bøyer hodet forover, og smertene kan stråle opp mot øyet eller ned i tennene. Hvis betennelsen er kraftig, kan du samtidig ha feber og - mer sjeldent - hevelse over den betente bihulen.

Undersøkelser

Legen trykker over den betente bihulen og ber deg om å bøye deg forover, for å se om smertene blir verre. Legen vil ofte ta blodprøver, de kan fortelle om det er tegn på at det er bihulebetennelse, og om betennelsen skyldes bakterier. I alvorlige tilfeller kan det tas røntgenbilde eller skanning av bihulen, for å se om slimhinnen er hoven, og om det er væske i bihulen. Hvis du kommer til ørelegen, kan det hende du får punktert bihulen med en nål for å få ut pusset. Ørelegen vil ofte sende pusset til laboratoriet, som finner ut av hvilke bakterier det er.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Det kan hjelpe å skylle nesen med saltvann eller innånde damp (pass på så du ikke brenner deg). Det er en god idé å sove høyt med hodet, f.eks. med en ekstra hodepute.


Medisinsk behandling:

Smertestillende midler kan som regel dempe smertene. Nesedråper eller nesespray kan få hevelsen i nesen til å avta, og dermed åpne opp til den betente bihulen så betennelsen kan renne ut.

Hvis betennelsen er kraftig, kan du få antibiotika: Et smalspektret eller bredspektret penicillin. Er du allergisk for penicillin, kan du få et makrolid, et tetrasyklin eller et fluorokinolon. Behandlingen varer ofte 7 til 10 dager.

Spesielle forhold hos barn

Barn får sjelden bihulebetennelse.

Smitteveier

Bihulebetennelse smitter ikke, men det begynner ofte med en forkjølelse, som smitter ved at en forkjølet hoster eller nyser i nærheten av deg. En annen måte er at du rører f.eks. ved et bord som en forkjølet har hostet eller nyst over, og du deretter gnir deg i øynene eller piller nese.

Sist revidert: 30.06.2016Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.