Atopisk eksem

Hva er atopisk eksem?

Bilde av atopisk eksem hos voksen» Vis større bildeBilde av atopisk eksem hos barn» Vis større bildeBilde av atopisk eksem hos spedbarn» Vis større bildeAtopisk eksem (også kalt barneeksem, astmaeksem eller atopisk dermatitt) er en kronisk hudsykdom som kan vise seg allerede i spedbarnsalderen med tørr hud, kløe og eksem i større eller mindre grad. Sykdommen er en av de såkalte atopiske lidelsene som også omfatter allergisk astma og høyfeber.

Hvordan forløper sykdommen?

De fleste vil få de første tegnene på atopisk eksem før 4-årsalderen. Hos mange pasienter avtar eller forsvinner eksemet før puberteten, men en del får symptomer igjen i voksenalderen, spesielt i form av håndeksem.

Hudpleie med bløtgjørende midler nedsetter risikoen for revner i huden og dermed hudinfeksjon, som kan få et eksem til å blusse opp. Atopisk eksem på øyelokkene, leppene, bak ørene og - hos jenter - på brystvortene er ofte vanskelig å bekjempe. Det samme gjelder for en type atopisk eksem som barn kan få under fotsålene og under tærne (dermatitis plantaris sicca).

Komplikasjoner: Huden blir lett betent med bakterier, særlig med stafylokokker. Huden blir rød med gule skorper og væskende forandringer, og eksemet blir verre. Eksemet kan også bli infisert med herpesvirus. Dette viser seg ved at det kommer små blærer og sår, hyppigst i ansiktet. Også soppen Pityrosporum ovale kan forverre eksemet hos voksne, særlig i ansiktet, på halsen og på bryst og rygg.

Hvem får sykdommen?

Hos noen sees de første symptomene allerede kort tid etter fødselen. Symptomene kan avta, men blusser ofte opp igjen senere i livet. Alt tyder på at et barn har mindre risiko for å få atopisk eksem hvis det blir ammet i 5-6 måneder, og lever i røykfrie omgivelser. Et barn har større risiko for å få atopisk eksem, hvis andre i familien har det. Visse faktorer kan forverre eksemet: ull direkte på huden, infeksjon i huden, svette, tørr luft, vann og såpe og stress. Hvis du enten har eller har hatt atopisk eksem, bør du ikke velge et yrke hvor du kommer mye i kontakt med vann, såpe, oljer, matvarer eller lignende. Det vil gjøre eksemet verre.

Hva er årsaken til atopisk eksem?

Vi kjenner ikke årsaken til atopisk eksem, men vi vet at det er arvelig. De fleste pasienter med atopisk eksem har familiemedlemmer som enten har eller har hatt en eller flere atopiske sykdommer, det vil si atopisk eksem, astma eller høyfeber. Flere og flere mennesker får atopiske sykdommer, og den vanligste teorien er at det er større risiko for å utvikle disse sykdommene hvis vi ikke blir utsatt for skitt, støv og bakterier tidlig i livet.

Atopisk eksem har sannsynligvis flere årsaker. Det er usikkert i hvor høy grad atopisk eksem skyldes allergi. Undersøkelser for allergi hos pasientene har ikke gitt noen klar sammenheng. Dietter hvor man unngår bestemte matvarer har også kun sjelden noen betydning for sykdommens forløp.

Atopisk håndeksem, som særlig rammer voksne, kan bli verre og mer langvarig av stoffer som irriterer huden, og stoffer som pasienten har utviklet allergi overfor, f.eks. nikkel og gummi.

Symptomer

Symptomene begynner ofte med tørrhet og eksem i ansiktet og på oversiden av armene og bena. I småbarns-alderen får barnet særlig eksem i albuebøyningene, knehasene, på halsen og omkring munnen. I alvorlige tilfeller kan barnet få eksem over store deler av huden. Kløen medfører at barnet klorer seg, og huden blir tykkere og grovere på klorestedene.

Voksne får vanligvis eksem i ansiktet, på kroppen og særlig kvinner får eksem på hendene.

Undersøkelser

Legen stiller som regel lett diagnosen atopisk eksem ut fra hudens utseende, og der er sjelden behov for spesielle undersøkelser. Hvis andre i din familie har atopiske sykdommer, støtter det diagnosen.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Det er viktig at du unngår det som kan forverre eksemet. Få eventuelt veiledning innen du velger yrke. Dersom du bruker bløtgjørende hudmidler hver dag, nedsetter du graden av uttørring, og dermed risikoen ikke bare for kløe, men også for rifter og betennelse i huden.


Medisinsk behandling:

Har du varig eksem, kan du supplere med et hudmiddel som inneholder binyrebarkhormon (svakere eller middels sterkt), eventuelt kombinert med midler mot bakterier eller sopp. Hvis du ikke kan holde eksemet i ro med å bruke binyrebarkhormon i kurer på få uker eller påført få ganger ukentlig, kan du anvende immunundertrykkende midler f.eks. takrolimus eller pimekrolimus. Begge stoffene er nyere eksemdempende midler som kan brukes over lengre tid uten å gi bivirkninger med tynn hud, men midlene skal om mulig kun anvendes i kortere perioder.

Tjæreholdige hudmidler virker dempende på eksem. Men de kan gi problemer på grunn av lukt, og avsmitting og misfarging av klærne.

Alvorlig eksem krever spesiell behandling, som kan bestå av et sterktvirkende binyrebarkhormon kombinert med f.eks. lys (UVB lysbad) eller tjære. I sjeldne tilfeller kan man undertrykke immunforsvaret med behandling med binyrebarkhormon (prednisolon), metotreksat eller azatioprin. De alvorligste eksemene blir ofte bedre med behandling med ciklosporin, men dette preparatet er ikke velegnet til langtidsbehandling.

Dupilumab kan anvendes ved alvorlige tilfeller av eksem, når andre midler, som metotreksat og azatioprin, ikke har hatt ønsket effekt. Kan brukes samtidig med andre legemidler mot eksem som du smører på huden, eller det kan brukes alene.

Sist revidert: 18.06.2020Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.