Kviser

Hva er kviser?

Bilde av akne» Vis større bildeKviser eller akne (acne vulgaris) er nok den mest alminnelige hudlidelsen. Nesten alle unge får kviser i puberteten på grunn av økt talgsekresjon. Først får du fet hud og hudormer, og deretter får du kviser. Kviser er en betennelsesreaksjon i og omkring talgkjertlene.

Hvordan forløper sykdommen?

Kviser begynner tidlig i puberteten. Sykdommen er ofte verst i 17-19-årsalderen - deretter avtar den. Man kan ha kviser i mange år, og gjennomsnittlig varer sykdommen 8-12 år. I 25-årsalderen er plagene overstått hos de fleste, men enkelte (ca. 5%) kan fortsatt være plaget av kviser i voksenalderen. Kviser kan etterlate arr.

Hvem får sykdommen?

Stort sett alle får kviser tidlig i puberteten, men antallet varierer fra person til person. Enkelte får mer kviser hvis de spiser fett, røkt eller sterkt krydret mat, men også magre meieriprodukter kan forverre kviser. Andre ting som både kan fremkalle og forverre kviser, er f.eks.: Kosmetikk, fett og olje. Gutter får oftere kviser enn jenter.

Hva er årsaken til kviser?

I puberteten danner kroppen mer mannlig kjønnshormon (androgen) både hos gutter og jenter. Det stimulerer talgkjertlene til å produsere hudfett, særlig i ansiktet, på ryggen og på brystet. Talgkjertlenes utførselsganger blir tilstoppet, og sammen med bakterien Propionibacterium acnes gir det hudormer og betennelsesreaksjoner. Det medfører at det oppstår kviser. Tilbøyeligheten til å få kviser er arvelig.

Symptomer

Det første symptomet er fet hud, senere får du hudormer og til sist betente knopper eller kviser. De kan variere fra små røde og gule kviser til store, ømme byllelignende kviser. Kviser sitter særlig i ansiktet, men det kan også sitte på ryggen, skuldrene og foran på brystet. Jenter kan ofte oppleve at kviser blusser opp før menstruasjonen og under en graviditet.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Lette tilfeller av kviser kan behandles med hudmidler som motvirker talgdannelsen, tilstoppingen av talgkjertelgangene og akne-bakterienes vekst. Noen av disse midlene kan kjøpes i håndkjøp, mens andre kun fås på resept. Behandling med hudmidler av denne typen kan i begynnelsen gjøre huden mer rød og irritert, men det går som regel over etter et par uker.


Medisinsk behandling:

Store, ømme kviser kan være svært plagsomt, og de kan gi arr. Det kan du unngå ved å få behandlet alvorlige tilfeller med tabletter.

Voksne kvinner kan behandles med p-piller som hemmer det mannlige kjønnshormonet, og dermed talgproduksjonen.

Antibiotika (tetrasykliner og makrolider) tatt over flere måneder har også god virkning mot alvorlige tilfeller av kviser. De hemmer veksten av Propionibacterium acnes og betennelsesreaksjonen som gir kviser.

Hjelper ikke disse behandlingene, kan hudlegen behandle med isotretinoin kapsler. En slik behandling krever at kvinner bruker et sikkert svangerskapsforebyggende middel under behandlingen, og minst en måned etter, da isotretinoin kan gi alvorlige fosterskader.

Det er viktig at du, etter at sykdommen er falt til ro, fortsetter behandling med f.eks. krem eller gel i måneder og ofte år for å forhindre at kvisene kommer tilbake.

Sist revidert: 12.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.