Halsmiddel, antiseptikum.

ATC-nr.: R02A A20

 

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkSUGETABLETTER 0,6 mg/1,2 mg (mintsmak): Hver sugetablett inneh.: Amylmetakresol 0,6 mg, 2,4-diklorbenzylalkohol 1,2 mg, isomalt, flytende maltitol, sakkarinnatrium, hjelpestoffer. Fargestoff: Indigokarmin (E 132), kinolingult (E 104).


SUGETABLETTER 0,6 mg/1,2 mg (honning- og sitronsmak): Hver sugetablett inneh.: Amylmetakresol 0,6 mg, 2,4-diklorbenzylalkohol 1,2 mg, isomalt, flytende maltitol, sakkarinnatrium, hjelpestoffer. Fargestoff: Kinolingult (E 104), paraoransje (E 110).


Indikasjoner

Lindring av sår hals hos voksne og barn >6 år.
Reseptfri bruk: Voksne og barn >6 år: Lindring av smerter i svelg og hals.

Dosering

Voksne og barn >12 år: 1 sugetablett ved behov hver 2.-3. time. Maks. 8 sugetabletter pr. døgn.
Barn >6 år: 1 sugetablett ved behov hver 2.-3. time. Maks. 4 sugetabletter pr. døgn. Barn 6‑11 år: Skal kun gis under tilsyn av voksne.
Administrering: Skal oppløses sakte i munnen. Skal ikke svelges. Skal ikke tygges eller bites.

Kontraindikasjoner

Overfølsomhet for innholdsstoffene.

Forsiktighetsregler

Skal ikke gis til barn <6 år. Anbefalt dose skal ikke overskrides. Lege skal konsulteres dersom symptomene blir verre eller vedvarer i >2 dager, eller medfølges av høy feber, hodepine, kvalme eller oppkast. Inneholder maltitol og isomalt: Skal ikke tas av pasienter med fruktoseintoleranse. Kan ha en mild avførende effekt.

Interaksjoner

For utfyllende informasjon fra Legemiddelverket om relevante interaksjoner, se R02A A20
Ingen kjente.

Gå til interaksjonsanalyse


Graviditet, amming og fertilitet

Graviditet: Ikke anbefalt under graviditet grunnet manglende data.
Amming: Ikke anbefalt under amming grunnet manglende data.
Amylmetakresol|Diklorbenzylalkohol

Bivirkninger

Svært sjeldne (<1/10 000), ukjent: Øvrige: Hypersensitivitetsreaksjoner som omfatter utslett, svie, kløe og hevelse i munn eller svelg.

Rapportering av bivirkninger


Overdosering/Forgiftning

Symptomer: Ubehag i mage-tarmkanalen kan forekomme.
Se Giftinformasjonens anbefalinger: For amylmetakresol R02A A20

Egenskaper

Virkningsmekanisme: Begge virkestoffene har antiseptiske egenskaper og virker lindrende mot sår hals og svelgeproblemer. Har effekt etter 5 minutter med varighet i opptil 2 timer.
Absorpsjon: Det er sett absorpsjon fra spytt i opptil 20-30 minutter. Tmax 3-4 minutter.

Pakninger uten resept

24 stk. er unntatt fra reseptplikt.

Sist endret: 07.03.2017
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

15.09.2015

 

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Solvivo, SUGETABLETTER:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
0,6 mg/1,2 mg (mintsmak)24 stk. (blister)
570068
-
-
*FSPC_ICON

Solvivo, SUGETABLETTER:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
0,6 mg/1,2 mg (honning- og sitronsmak)24 stk. (blister)
597538
-
-
*FSPC_ICON

1Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

2Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne * i kolonnen Pris. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

3Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

absorpsjon: Opptak i kroppen. Virkestoff absorberes av kroppen for å kunne transporteres til de steder de skal virke. Opptak kan skje gjennom tarmvegg, hud og slimhinner.

antiseptikum (antiseptika): Middel som dreper eller hemmer bakterier og andre mikroorganismer på kroppens overflate. Et antiseptisk middel brukes til å forebygge at en infeksjon oppstår på huden eller i sår.

feber (pyreksi, febertilstand): Kroppstemperatur på 38°C eller høyere (målt i endetarmen).

fertilitet (fruktbarhet): Evnen til å få barn.

forgiftning: Tilstand som skyldes inntak av giftige stoffer, slik som legemidler, rusmidler, kjemikalier eller stoffer som finnes naturlig i dyr og planter, i en slik mengde at det kan føre til alvorlig skade.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

kontraindikasjoner: Forhold som i et spesielt tilfelle taler imot en viss handlemåte, f.eks. en behandlingsmetode. I Felleskatalogtekstene må de forhold som angis tolkes som absolutte kontraindikasjoner, hvilket betyr at bruken skal unngås helt.

kvalme: Kvalme (nausea) er en ubehagsfornemmelse i mellomgulv og mage, som ofte er fulgt av en følelse av at en vil kaste opp. Kvalme kan forekomme f.eks. ved reisesyke, graviditet, migrene, sykdom i mage-tarmkanalen, forgiftninger, sykdom i hjernen/indre øret, skader i hodet/hjernen og bruk av legemidler (bivirkning).