Pakningsvedlegg: Informasjon til brukeren
Fucidin 250 mg, tabletter, filmdrasjerte
Natriumfusidat
- Ta vare på dette pakningsvedlegget. Du kan få behov for å lese det igjen.
- Hvis du har ytterligere spørsmål, kontakt lege, apotek eller sykepleier.
- Dette legemidlet er skrevet ut kun til deg. Ikke gi det videre til andre. Det kan skade dem, selv om de har symptomer på sykdom som ligner dine.
- Kontakt lege, apotek eller sykepleier dersom du opplever bivirkninger inkludert mulige bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget. Se avsnitt 4.
- Hva Fucidin er og hva det brukes mot
- Hva du må vite før du bruker Fucidin
- Hvordan du bruker Fucidin
- Mulige bivirkninger
- Hvordan du oppbevarer Fucidin
- Innholdet i pakningen og ytterligere informasjon
Brukes ved moderate hud- og bløtdelsinfeksjoner forårsaket av gule stafylokokker.
Brukes også ved alvorlige stafylokokkinfeksjoner, f.eks. ved betennelse i benmargen, ved bakterier i blodet, betennelse i hjerteklaffene, luftveisinfeksjoner og sårinfeksjoner.
- dersom du bruker kolesterolsenkende legemidler av gruppen statiner (f.eks. simvastatin).
- dersom du er allergisk overfor virkestoffet eller et av de andre innholdsstoffene i Fucidin, listet opp i avsnitt 6.
- du har nedsatt leverfunksjon
- du har fått vite at du har en blokkering i galleveien (f.eks. gallestein)
Rådfør deg med lege eller apotek dersom du bruker, nylig har brukt eller planlegger å bruke andre legemidler. Det kan være nødvendig for legen å justere dosen av andre legemidler eller velge et annet legemiddel til deg.
- blodfortynnende legemidler (som for eksempel warfarin) - kan øke den blodfortynnende virkning og gi økt blødningsrisiko.
- kolesterolsenkende legemidler av gruppen statiner (for eksempel simvastatin) - kan forårsake en form for alvorlig muskelskade (rabdomyolyse). Kontakt lege umiddelbart dersom du opplever symptomer på muskelsvakhet, smerte eller ømhet.
- visse legemidler mot HIV (for eksempel ritonavir og sakinavir) - gir økt mengde av begge legemidlene i blodet, noe som kan gi leverskader.
Det er mulighet for at fosteret påvirkes. Bruk av Fucidin tabletter bør unngås under graviditet, spesielt i de siste 3 måneder av svangerskapet. Rådfør deg derfor alltid med lege før bruk av Fucidin under graviditet.
Fucidin går i liten grad over i morsmelk. Det er lite sannsynlig at barn som ammes kan få skadelige effekter, selv om risiko for påvirkning av tarm- og munnfloraen hos barnet ikke kan utelukkes.
Den vanlige dosen er:
Vanlig dosering for voksne: 1 tablett 2 ganger daglig.
Vanlig dosering for voksne: 2 tabletter (500 mg) 3 ganger daglig.
Vanlige bivirkninger (oppstår hos flere enn 1 av 100 pasienter) |
Diaré, oppkast, magesmerter/ubehag, halsbrann, kvalme Søvnighet, kraftløshet, tretthet |
Mindre vanlige bivirkninger (oppstår hos færre enn 1 av 100 pasienter) |
Sløvhet Hodepine Utslett, rødme, elveblest, kløe |
Sjeldne bivirkninger (oppstår hos færre enn 1 av 1000 pasienter) |
Overfølsomhet, inkludert en type av overfølsomhet som kalles for angioødem (hevelser i huden som ofte er forbundet med kløe) Unormal leverfunksjon |
Bivirkninger uten kjent frekvens |
Utslett med pussfylte blemmer Forandringer i blodet (reduksjon i antall røde og hvite blodceller og blodplater). Alvorlig allergisk sjokk eller alvorlig allergisk reaksjon Leversvikt, leverbetennelse (hepatitt), galleblokade, gulsott, unormale leverfunksjonstester, økte nivåer av leverenzymer og bilirubin i blod. Nyresvikt (kraftig nedsatt nyrefunksjon) Alvorlig muskelskade (rabdomyolyse) Utslett eller rødhet, inkludert utbredt utslett, sår, blemmedannelser og hudavskalling i slimhinneområder spesielt rundt som for eksempel munn, nese, øyne og kjønnsorganer, feber (Steven-Johnsons syndrom Utbredt hudavskalling, mer enn 30 % av kroppsoverflaten (toksisk epidermal nekrolyse) Utbredt utslett, hevelse i ansiktet, feber, hovne lymfekjertler, og påvirkning av lever, blod og andre kroppsorganer (legemiddelreaksjon med eosinofile og systemiske symptomer (DRESS)) |
Dette legemidlet krever ingen spesielle oppbevaringsbetingelser.
Holdbar til den utløpsdatoen som er angitt på pakningen
- Virkestoff er:
Natriumfusidat 250 mg - Andre innholdsstoffer er:
Mikrokrystallinsk cellulose, krysspovidon, laktosemonohydrat, magnesiumstearat, vannfri kolloidal silika, talkum, hypromellose, α-tokoferol, titandioksid (E 171).
Pakningen inneholder 20 tabletter.
LEO Pharma AS
Fornebuveien 37
1366 Lysaker Tlf.: +47 22 51 49 00
LEO Pharma, Frankrike
Ordforklaringer til teksten
Ordforklaringer
allergisk reaksjon: Kroppsreaksjon som inkluderer opphovning, rødhet, kløe, rennende nese og pustevansker når kroppen blir utsatt for noe den er allergisk mot, f.eks. pollen, legemidler, visse matvarer og pelsdyr. En alvorlig allergisk reaksjon kan føre til anafylaksi.
angioødem (angionevrotisk ødem, quinckes ødem): Hevelse i hud og slimhinner, ofte i ansiktet, øyne eller lepper. Kan i verste fall føre til pustebersvær og kvelning. Kan forekomme ved allergi, men varme, sollys og trykk kan også være utløsende faktorer. Oppstår noen ganger ved legemiddelbruk.
betennelse (inflammasjon): Skade eller nedbrytning av kroppsvev.
blodplater (trombocytter): Trobocytter/blodplater er skiveformede fragmenter av store hvite blodceller som kalles megakarocytter. Blodplater har en viktig funksjon ved blødning, siden de inneholder stoffer som er nødvendige for at blod skal størkne. De kan også klebre seg sammen for å tette hullet i en blodårevegg hvis denne skades.
diaré (løs mage): Tyntflytende og hyppig avføring. Diaré som skyldes bakterie- eller virusinfeksjon kalles enteritt eller gastroenteritt.
dress (legemiddelindusert utslett med eosinofili og systemiske symptomer): Legemiddelindusert utslett med eosinofili og systemiske symptomer (Drug Reaction with Eosinophilia and Systemic Symptoms - DRESS) er en immunologisk overfølsomhetsreaksjon og alvorlig form for legemiddelreaksjon som kan være dødelig.
elveblest (urticaria): Reaksjon i huden, gjerne over et stort hudområde. Sees som røde vabler.
eosinofil: Type hvit blodcelle, leukocytt, som spiller en viktig rolle i allergiske reaksjoner. Eosinofiler har fått navnet pga. deres innehold av granulatkorn som kan farges røde av eosin. Eosinofilene dannes i benmargen og når de har modnet gjenfinnes de i blodet, der de bl.a. kan absorbere og ødelegge fremmede partikler. De små kornene i eosinofilene inneholder også et stoff med skadelige effekter på enkelte parasitter, men også på kroppens egne celler, særlig ved allergi.
feber (pyreksi, febertilstand): Kroppstemperatur på 38°C eller høyere (målt i endetarmen).
gallestein (kolelitiasis, cholelitiasis): Små steiner som dannes i galleblæren og blant annet består av kolesterol og kalk. Svært mange mennesker har gallestein uten å oppleve problemer. Noen ganger faller de imidlertid ned i gallegangene og gir tilstopping. Da kan sterke smerter oppstå under høyre ribbensbue, og man kan bli kvalm. I alvorlige tilfeller kan gulsott eller galleblærebetennelse oppstå.
gulsott (ikterus): Opphopning av gallepigment i hud, slimhinner og hornhinne, noe som gir en gulaktig farge.
halsbrann (pyrose): En brennende følelse i brystet eller i halsen forårsaket av syre fra magesekken som kommer opp til spiserøret. Årsaken er som regel relatert til en redusert aktivitet av magesekkens lukkemuskel, spiserørsbrokk eller økt abdominalt trykk. Syrenøytraliserende legemidler, H2-reseptorantagonister og protonpumpehemmere er type legemidler som kan brukes mot halsbrann.
kvalme: Kvalme (nausea) er en ubehagsfornemmelse i mellomgulv og mage, som ofte er fulgt av en følelse av at en vil kaste opp. Kvalme kan forekomme f.eks. ved reisesyke, graviditet, migrene, sykdom i mage-tarmkanalen, forgiftninger, sykdom i hjernen/indre øret, skader i hodet/hjernen og bruk av legemidler (bivirkning).
rabdomyolyse: Oppløsning av muskelvev med påfølgende frigjøring av myoglobin (et muskelprotein) til blodet. Den økte mengden myoglobin kan føre til akutt nyresvikt. Rabdomyolyse forårsakes oftest av fysisk skade, for eksempel slag eller trykk mot skjelettmusklene, men kan også være kjemisk indusert (visse giftstoffer, narkotika eller medisiner).
statiner (hmg-coa-reduktasehemmere): Legemiddelgruppe som hemmer enzymet hydroksymetylglutarylkoenzym A (HMG-CoA) i leveren og i andre vev. HMG-CoA er et enzym i tidlig fase av kolesterolsyntesen. Enzymet katalyserer og er hastighetsbegrensende i dannelse av forstadier til kolesterol og en rekke andre biologisk viktige substanser.
stevens-johnsons syndrom (sjs): En sjelden sykdomstilstand med blant annet feber og sårdannelse på hud og slimhinner. Utløsende faktor kan være enkelte medisiner, men også virus- og bakterieinfeksjoner kan forårsake tilstanden.
toksisk epidermal nekrolyse (ten, lyells syndrom): Svært alvorlig og livstruende legemiddelreaksjon der deler av huden faller av i store flak.