Montelukast

Teva

Leukotrienreseptorantagonist.

ATC-nr.: R03D C03

  

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkMiljørisiko i Norge
 R03D C03
Montelukast
 
PNEC: 1,9 μg/liter
Salgsvekt: 93,225262 kg
Miljørisiko: Bruk av montelukast gir ubetydelig risiko for miljøpåvirkning.
Bioakkumulering: Montelukast har høyt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Montelukast er potensielt persistent.
Miljøinformasjonen (datert 30.03.2017) er utarbeidet av MSD.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

TABLETTER, filmdrasjerte 10 mg: Hver tablett inneh.: Montelukastnatrium tilsv. montelukast 10 mg, hjelpestoffer. Fargestoff: Gult og rødt jernoksid (E 172), titandioksid (E 171).


TYGGETABLETTER 5 mg: Hver tyggetablett inneh.: Montelukastnatrium tilsv. montelukast 5 mg, aspartam 0,5 mg, mannitol, hjelpestoffer. Fargestoff: Rødt jernoksid (E 172). Kirsebærsmak.


Indikasjoner

Tabletter: Til behandling av astma som tilleggsbehandling for pasienter >15 år med mild til moderat vedvarende astma som ikke er tilstrekkelig kontrollert med inhalasjonssteroider og der korttidsvirkende betaagonister, tatt ved behov, ikke gir tilstrekkelig klinisk kontroll av astma. For astmapasienter der montelukast er indisert for astma, kan montelukast også føre til symptomlindring av sesongrelatert allergisk rhinitt. Forebygging av astma hos pasienter >15 år der hovedkomponenten er anstrengelsesutløst bronkokonstriksjon. Tyggetabletter: Behandlingen av astma som tilleggsbehandling hos pasienter fra 6-14 år med mild til moderat vedvarende astma, som ikke er tilstrekkelig kontrollert med inhalasjonssteroider og der korttidsvirkende betaagonister, tatt ved behov, ikke gir tilstrekkelig klinisk kontroll av astma. Behandlingsalternativ til lavdose inhalasjonssteroider for pasienter med mild, vedvarende astma som ikke nylig har hatt alvorlige astmaanfall som har krevd bruk av orale kortikosteroider, og som har vist at de ikke er i stand til å bruke inhalasjonssteroider. Forebygging av astma, hos pasienter fra 6-14 år, der hovedkomponenten er anstrengelsesutløst bronkokonstriksjon.

Dosering

Se SPC.
Administrering: Tabletter: Tas om kvelden. Kan tas med eller uten mat. Tyggetabletter: Tas om kvelden, 1 time før eller 2 timer etter mat.

Følgende tilsvarende preparater har fullstendig omtale:

Sist endret: 29.10.2015
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

09.07.2014

 

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Montelukast, TABLETTER, filmdrasjerte:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
10 mg28 stk. (blister)
396186
Blå resept
Byttegruppe
172,30 (trinnpris 95,90)CSPC_ICON
98 stk. (blister)
434169
Blå resept
Byttegruppe
512,40 (trinnpris 244,70)CSPC_ICON

Montelukast, TYGGETABLETTER:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
5 mg28 stk. (blister)
381586
Blå resept
Byttegruppe
172,20 (trinnpris 94,70)CSPC_ICON
98 stk. (blister)
546035
Blå resept
Byttegruppe
512,20 (trinnpris 240,90)CSPC_ICON

1Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

2Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne * i kolonnen Pris. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

3Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

allergisk rhinitt: Betennelse i nesens slimhinne som utløses av allergifremkallende substanser, vanligvis pollen. Symptomer er nesetetthet, rennede nese og nysing.

astma: Anfall av åndenød pga. kramper og betennelse i bronkiene. Anfall kan utløses av trening eller ved å puste inn et irriterende stoff. Symptomer på astma er surkling og tetthet i brystet, kortpustethet og hoste.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

kortikosteroid: Steroidhormoner som produseres i binyrebarken. De kan inndeles i flere undergrupper: Glukokortikoider, mineralkortikoider og mannlige- og kvinnelige kjønnshormoner.