Montelukast

Teva

Leukotrienreseptorantagonist.

ATC-nr.: R03D C03

  

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkMiljørisiko i Norge
 R03D C03
Montelukast
 
PNEC: 1,9 μg/liter
Salgsvekt: 93,225262 kg
Miljørisiko: Bruk av montelukast gir ubetydelig risiko for miljøpåvirkning.
Bioakkumulering: Montelukast har høyt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Montelukast er potensielt persistent.
Miljøinformasjonen (datert 30.03.2017) er utarbeidet av MSD.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

GRANULAT 4 mg: Hver dosepose inneh.: Montelukastnatrium tilsv. montelukast 4 mg, hjelpestoffer.


TYGGETABLETTER 4 mg: Hver tyggetablett inneh.: Montelukastnatrium tilsv. montelukast 4 mg, aspartam 0,5 mg, mannitol, hjelpestoffer. Fargestoff: Rødt jernoksid (E 172). Kirsebærsmak.


Indikasjoner

Granulat: Behandling av astma som tilleggsbehandling hos pasienter 6 måneder-5 år med mild til moderat vedvarende astma når behandling med inhalasjonssteroider og korttidsvirkende betaagonister, tatt ved behov, ikke gir tilstrekkelig klinisk kontroll av astmaen. Granulat kan også være et behandlingsalternativ til lavdose inhalasjonssteroider for pasienter 2-5 år med mild, vedvarende astma som ikke nylig har hatt alvorlige astmaanfall som har krevd bruk av orale kortikosteroider, og for pasienter hvor det er vist at inhalasjonssteroider ikke kan brukes. Granulat er også indisert som profylakse mot astma hos barn ≥2 år når den dominerende årsak er anstrengelsesutløst bronkiekonstriksjon. Tyggetabletter: Behandling av astma som tilleggsbehandling hos pasienter 2-5 år med mild til moderat vedvarende astma, som ikke er tilstrekkelig kontrollert med inhalasjonssteroider og der korttidsvirkende betaagonister, tatt ved behov, ikke gir tilstrekkelig klinisk kontroll av astmaen. Tyggetabletter kan også være et behandlingsalternativ til lavdose inhalasjonssteroider for pasienter 2-5 år med mild vedvarende astma som ikke nylig har hatt alvorlige astmaanfall som har krevd bruk av orale kortikosteroider, og som har vist at de ikke er i stand til å bruke inhalasjonssteroider. Tyggetabletter er også indisert for å forebygge astma hos barn ≥2 år der hovedårsaken er anstrengelsesutløst bronkokonstriksjon.

Dosering

Se SPC.
Administrering: Inntas om kvelden. Bør gis under tilsyn av voksne ved administrering til barn. Granulat: Kan tas med eller uten mat. Kan enten tas direkte i munnen eller blandet med en skje med kald eller romtemperert «bløt mat» (f.eks. eplesaus, iskrem, gulrotpuré og ris). Doseposen bør åpnes like før bruk. Hele dosen av granulat bør tas umiddelbart (innen 15 minutter) etter at doseposen er åpnet. Dersom granulatet er blandet med mat, bør det ikke lagres for fremtidig bruk. Det er ikke meningen at granulat skal løses i væske før administrering, men væske kan tas umiddelbart etterpå. Tyggetabletter: Skal tas uten mat (1 time før eller 2 timer etter mat). Skal tygges.

Følgende tilsvarende preparater har fullstendig omtale:

Sist endret: 17.07.2015
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

Granulat: 11.02.2016

Tyggetabletter: 09.07.2014

 

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Montelukast, GRANULAT:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
4 mg28 stk. (dosepose)
460466
Blå resept
-
227,90 (trinnpris 162,10)CSPC_ICON

Montelukast, TYGGETABLETTER:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
4 mg28 stk. (blister)
128669
Blå resept
Byttegruppe
168,40 (trinnpris 94,40)CSPC_ICON
98 stk. (blister)
529887
Blå resept
Byttegruppe
498,80 (trinnpris 239,70)CSPC_ICON

1Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

2Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne * i kolonnen Pris. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

3Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

astma: Anfall av åndenød pga. kramper og betennelse i bronkiene. Anfall kan utløses av trening eller ved å puste inn et irriterende stoff. Symptomer på astma er surkling og tetthet i brystet, kortpustethet og hoste.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

kortikosteroid: Steroidhormoner som produseres i binyrebarken. De kan inndeles i flere undergrupper: Glukokortikoider, mineralkortikoider og mannlige- og kvinnelige kjønnshormoner.