Lomudal Nasal

sanofi-aventis

Antiallergikum.

ATC-nr.: R01A C01

  
  Står ikke på WADAs dopinglisteMiljørisiko i Norge
 R03B C01
Natriumkromoglikat
 
Miljørisiko: Miljøpåvirkning av natriumkromoglikat kan ikke utelukkes, da økotoksikologiske data mangler.
Bioakkumulering: Natriumkromoglikat har lavt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Det kan ikke utelukkes at natriumkromoglikat er persistent, da data mangler.
Miljøinformasjonen (datert 01.03.2017) er utarbeidet av Sanofi AB.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

NESESPRAY 5,2 mg/dose: Hver dose inneh.: Natriumkromoglikat 5,2 mg, benzalkoniumklorid 13 μg, natriumedetat, renset vann. Flasken inneholder 100 doser.


Indikasjoner

Allergisk rhinitt, sesongbundet og helårlig.
Reseptfri bruk: Behandling av pollenallergi (nesetetthet og rennende nese).

Dosering

Voksne og barn: 1 spraydose i hvert nesebor 2-4 ganger daglig. Klinisk effekt oppnås bare ved applikasjon direkte i nesen. Det er viktig at preparatet brukes kontinuerlig. Best resultat oppnås om natriumkromoglikat tas før eksponering av allergener, men start av behandling ved eksisterende symptom vil også gi effekt.

Kontraindikasjoner

Kjent overfølsomhet for innholdsstoffene.

Forsiktighetsregler

Konserveringsmiddelet benzalkoniumklorid kan føre til ødem i neseslimhinnen, spesielt ved langtidsbruk. Ved mistenkt, vedvarende slimhinneødem i nesen, bør et preparat til nasal bruk uten konserveringsmiddel velges, om mulig. Dersom slike preparater ikke er tilgjengelige, bør andre legemiddelformer vurderes.

Graviditet, amming og fertilitet

Ingen kjent risiko ved graviditet eller amming.
Natriumkromoglikat|Kromoglikat

Bivirkninger

Vanlige (≥1/100 til <1/10): Luftveier: Lett irritasjon i neseslimhinnen i begynnelsen av behandlingen. Sjeldne (≥1/10 000 til <1/1000): Luftveier: Bronkospasme. Ukjent: Luftveier: Epistaksis.

Rapportering av bivirkninger


Overdosering/Forgiftning

Se Giftinformasjonens anbefalinger: R01A C01

Egenskaper

Klassifisering: Antiallergikum.
Virkningsmekanisme: Hindrer degranulering av sensibiliserte mastceller og dermed frigjøring av histamin og andre inflammasjonsfremkallende substanser. Virkningsmekanismen er ikke helt klarlagt.
Absorpsjon: Ca. 7%.

Pakninger uten resept

15 ml nesespray er unntatt fra reseptplikt.

Sist endret: 18.09.2014
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV:

11.09.2014

 

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Lomudal Nasal, NESESPRAY:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
5,2 mg/dose15 ml (plastflaske)
037720
Blå resept
Byttegruppe
*FSPC_ICON
2 × 15 ml (plastflaske)
457747
Blå resept
Byttegruppe
193,80CSPC_ICON

1Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

2Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne * i kolonnen Pris. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

3Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

absorpsjon: Opptak i kroppen. Virkestoff absorberes av kroppen for å kunne transporteres til de steder de skal virke. Opptak kan skje gjennom tarmvegg, hud og slimhinner.

allergisk rhinitt (allergisk snue, høysnue): Betennelse i nesens slimhinne som utløses av allergifremkallende substanser, vanligvis pollen. Symptomer er nesetetthet, rennede nese og nysing.

fertilitet (fruktbarhet): Evnen til å få barn.

forgiftning: Tilstand som skyldes inntak av giftige stoffer, slik som legemidler, rusmidler, kjemikalier eller stoffer som finnes naturlig i dyr og planter, i en slik mengde at det kan føre til alvorlig skade.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

kontraindikasjoner: Forhold som i et spesielt tilfelle taler imot en viss handlemåte, f.eks. en behandlingsmetode. I Felleskatalogtekstene må de forhold som angis tolkes som absolutte kontraindikasjoner, hvilket betyr at bruken skal unngås helt.

ødem (væskeansamling): Sykelig opphoping av væske i vevet utenfor cellene. Folkelig beskrives dette som ‘vann i kroppen’.