Kløestillende middel.

ATC-nr.: D04A X-

 

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkKREM 10%: 1 g inneh.: Krotamiton 100 mg, cetostearylalkohol, glyserolmonostearat, flytende parafin, isopropylmyristat, polyoksyl 40 stearat, propylenglykol, renset vann.


Indikasjoner

Pruritus av forskjellig etiologi, så som pruritus senilis ani et genitalis, kløe ved allergier, nevrodermatitter, insektstikk.

Dosering

Brukes i første rekke ved behandling av kløe på tørr hud.
Voksne og barn >3 år: Påsmøres kløende hudpartier 2-3 ganger daglig til kløen er forsvunnet.
Barn <3 år: Påsmøres kløende hudpartier 1 gang daglig til kløen er forsvunnet.

Kontraindikasjoner

Overfølsomhet for noen av innholdsstoffene.

Forsiktighetsregler

Kun til utvortes bruk. Skal ikke komme i kontakt med øynene eller slimhinner i munnen, skyll grundig med rennende vann ved ev. kontakt. Ved allergiske hudreaksjoner skal preparatet seponeres. Skal ikke brukes på betente, væskende sår, akutt eksem, skadet hud eller omfattende hudinfeksjon. Selvmedisinerte pasienter bør oppsøke lege hvis kløen fortsetter til tross for 7 dagers behandling. Bør ikke appliseres på store områder hos små barn. Inneholder propylenglykol som kan gi hudirritasjon og cetostearylalkohol som kan gi lokale hudreaksjoner.

Graviditet, amming og fertilitet

Graviditet: Det er ikke utført kontrollerte studier på bruk hos gravide. Skal bare brukes hvis fordel oppveier mulig risiko. Forsiktighet bør spesielt utvises i 1. trimester.
Amming: Overgang i morsmelk er ukjent ved kutan bruk. Skal ikke brukes ved amming med mindre nytte vurderes å oppveie risikoen.
Krotamiton

 

Bivirkninger

Beskrivelse av frekvensintervaller
OrganklasseBivirkning
Hud
SjeldneKontaktallergi
Ukjent frekvensKløe, overfølsomhet (inkl. utslett, eksem, erytem, hudirritasjon, angioødem)

Ved alvorlig irritasjon og allergiske hudreaksjoner skal behandlingen avbrytes.

FrekvensBivirkning
Sjeldne
HudKontaktallergi
Ukjent frekvens
HudKløe, overfølsomhet (inkl. utslett, eksem, erytem, hudirritasjon, angioødem)

Ved alvorlig irritasjon og allergiske hudreaksjoner skal behandlingen avbrytes.

Rapportering av bivirkninger


Overdosering/Forgiftning

I tilfeller med akutt intoksikasjon pga. inntak av krem er det sett kvalme, brekninger og irritasjon av slimhinner i munn, svelg, spiserør og magesekk. Sjeldne tilfeller av tap av bevissthet og anfall er rapportert. Tiltak for å fjerne preparatet og redusere absorpsjonen bør iverksettes. Risiko for methemoglobinemi er til stede ved inntak av krem så vel som ved uttalt absorpsjon gjennom hud. Det er rapportert et tilfelle av kutan overdosering og mistanke om methemoglobinemi ved omfattende bruk til et 2 1/2 måneder gammelt barn. Symptomene forsvinner som regel etter seponering, men ved alvorlige forgiftninger kan behandling med metylenblått vurderes.

Egenskaper

Virkningsmekanisme: Kløestillende og acaricid effekt. Har også veksthemmende virkning på streptokokker og stafylokokker. Effekt varer i 6-10 timer etter applikasjon.
Absorpsjon: Passerer raskt over i hud, og forblir der i <24 timer. Den aktive substansen frigis kontinuerlig i blodbanen der den elimineres raskt.

Sist endret: 11.12.2019
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

31.10.2019


 

Pakninger, priser, refusjon og SPC


Eurax, KREM:

StyrkePakning
Varenr.
SPC1Refusjon2
Byttegruppe
Pris (kr)3R.gr.4
10%20 g
042242
SPC_ICON-
-
*F
60 g
042648
SPC_ICON-
-
*F

1Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.

2Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

3Angitt pris er maksimal utsalgspris fra apotek. Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne *. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

4Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

absorpsjon: Opptak i kroppen. Virkestoff absorberes av kroppen for å kunne transporteres til de steder de skal virke. Opptak kan skje gjennom tarmvegg, hud og slimhinner.

allergi: Overfølsomhet, unormal følsomhet for visse fremmede stoffer (allergener). Det er kroppens immunsystem som gjenkjenner og reagerer på allergenet. Vanlige allergener er pollen, mugg og pelsdyr, og diverse matvarer som melk, egg og nøtter. Når kroppen kommer i kontakt med allergenet frisetter immunforsvaret substansen histamin, som utløser reaksjoner som rennende nese, nysing, opphovning, røde øyne og andre kroppsreaksjoner.

angioødem (angionevrotisk ødem, quinckes ødem): Hevelse i hud og slimhinner, ofte i ansiktet, øyne eller lepper. Kan i verste fall føre til pustebersvær og kvelning. Kan forekomme ved allergi, men varme, sollys og trykk kan også være utløsende faktorer. Oppstår noen ganger ved legemiddelbruk.

eksem: Samlebetegnelse for overflatiske hudbetennelser som vanligvis er langvarige og ikke-smittsomme. Vanligvis får man ett eller flere symptomer som rødhet, hevelser, småblemmer, hudfortykkelse og hudavflassing. Eksem kan ha flere årsaker som f.eks. arvelige faktorer, eller stoffer som kommer i kontakt med huden som nikkel og vaskemidler, såkalt kontakteksem.

erytem (rødhet i huden, hudrødme): Diffus rødhet i huden.

fertilitet (fruktbarhet): Evnen til å få barn.

forgiftning: Tilstand som skyldes inntak av giftige stoffer, slik som legemidler, rusmidler, kjemikalier eller stoffer som finnes naturlig i dyr og planter, i en slik mengde at det kan føre til alvorlig skade.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

kontraindikasjoner: Forhold som i et spesielt tilfelle taler imot en viss handlemåte, f.eks. en behandlingsmetode. I Felleskatalogtekstene må de forhold som angis tolkes som absolutte kontraindikasjoner, hvilket betyr at bruken skal unngås helt.

kvalme: Kvalme (nausea) er en ubehagsfornemmelse i mellomgulv og mage, som ofte er fulgt av en følelse av at en vil kaste opp. Kvalme kan forekomme f.eks. ved reisesyke, graviditet, migrene, sykdom i mage-tarmkanalen, forgiftninger, sykdom i hjernen/indre øret, skader i hodet/hjernen og bruk av legemidler (bivirkning).