Esomeprazol Sandoz

Sandoz

Syrepumpehemmer, saltsyresekresjonshemmende middel.

ATC-nr.: A02B C05

  

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkMiljørisiko i Norge
 A02B C05
Esomeprazol
 
PNEC: 100 μg/liter
Salgsvekt: 1 828,801398 kg
Miljørisiko: Bruk av esomeprazol gir ubetydelig risiko for miljøpåvirkning.
Bioakkumulering: Esomeprazol har lavt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Esomeprazol brytes ned langsomt i miljøet.
Miljøinformasjonen (datert 16.10.2019) er utarbeidet av AstraZeneca.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

ENTEROTABLETTER 20 mg og 40 mg: Hver enterotablett inneh.: Esomeprazolmagnesiumdihydrat tilsv. esomeprazol 20 mg, resp. 40 mg, sukrose, glukose, hjelpestoffer. Fargestoff: 20 mg og 40 mg: Rødt jernoksid (E 172), titandioksid (E 171). Kun 20 mg: Gult jernoksid (E 172).


Indikasjoner

Voksne: Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD): Behandling av erosiv refluksøsofagitt, langtidsbehandling av pasienter med tilhelet øsofagitt for å forhindre tilbakefall og symptomatisk behandling av gastroøsofageal reflukssykdom (GERD). I kombinasjon med egnede antibakterielle regimer for eradikering av Helicobacter pylori: Tilheling av Helicobacter pylori-assosierte duodenalsår og forebygging av tilbakefall av peptisk ulcus hos pasienter med Helicobacter pylori-assosierte sår. Pasienter som trenger kontinuerlig NSAID-behandling: Tilheling av ventrikkelsår assosiert med NSAID-behandling og forebygging av ventrikkel- og duodenalsår assosiert med NSAID-behandling hos risikopasienter. Forlenget behandling etter i.v. behandling, for å forebygge nye blødninger fra peptiske sår. Behandling av Zollinger-Ellisons syndrom. Ungdom >12 år: Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD): Behandling av erosiv refluksøsofagitt, langtidsbehandling av pasienter med tilhelet øsofagitt til forebygging av tilbakefall og symptomatisk behandling av gastroøsofageal reflukssykdom (GERD). I kombinasjon med antibiotika for behandling av tolvfingertarmsår forårsaket av Helicobacter pylori.

Dosering

Se SPC.
Administrering: Skal svelges hele med vann. Skal ikke tygges. Skal ikke knuses. Ved svelgevansker kan tablettene løses opp i et 1/2 glass med kullsyrefritt vann. Ingen annen væske må brukes da enterodrasjeringen kan gå i oppløsning. Rør rundt inntil tablettene er oppløst og drikk blandingen med pelletene umiddelbart eller senest innen 15 minutter. Skyll glasset med et 1/2 glass vann og drikk. Pelletene skal ikke tygges eller knuses. For pasienter som ikke kan svelge, kan tablettene løses opp i kullsyrefritt vann og administreres gjennom magesonde. Det er viktig å velge egnet sprøyte og sonde, se pakningsvedlegget for ytterligere informasjon. Enterotabletter 40 mg: Kan deles i like doser (delestrek).

Følgende tilsvarende preparater har fullstendig omtale:

Nexium «AstraZeneca»


Sist endret: 26.02.2019
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

27.09.2018

 

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Esomeprazol Sandoz, ENTEROTABLETTER:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
20 mg7 stk. (blister)
030677
-
Byttegruppe
57,40 (trinnpris 50,00)CSPC_ICON
28 stk. (blister)
030710
Blå resept
Kan forskrives til 01.02.2020
Byttegruppe
120,80 (trinnpris 59,10)CSPC_ICON
56 stk. (blister)
030721
Blå resept
Kan forskrives til 01.02.2020
Byttegruppe
164,30 (trinnpris 79,70)CSPC_ICON
100 stk. (plastboks)
030620
Blå resept
Kan forskrives til 01.02.2020
Byttegruppe
265,00 (trinnpris 113,90)CSPC_ICON
40 mg7 stk. (blister)
030564
-
Byttegruppe
71,10 (trinnpris 51,70)CSPC_ICON
28 stk. (blister)
030755
Blå resept
Kan forskrives til 01.02.2020
Byttegruppe
175,50 (trinnpris 68,80)CSPC_ICON
56 stk. (blister)
030766
Blå resept
Kan forskrives til 01.02.2020
Byttegruppe
314,70 (trinnpris 101,30)CSPC_ICON
100 stk. (plastboks)
030655
Blå resept
Kan forskrives til 01.02.2020
Byttegruppe
533,50 (trinnpris 152,40)CSPC_ICON

1Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

2Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne * i kolonnen Pris. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

3Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

duodenalsår (ulcus duodeni, tolvfingertarmsår): Sår på tolvfingertarmen, som hovedsakelig er forårsaket av bakterien Helicobacter pylori. Duodenalsår behandles både med legemidler som reduserer syreproduksjonen i magen og med antibiotika som dreper Helicobacter pylori.

gastroøsofageal reflukssykdom (gerd, gørs): (GERD: GastroEsophageal Reflux Disease. GØRS: Gastroøsofageal reflukssykdom.): Oppgulp av magesyre og mageinnhold fra magen til spiserøret. Oppstøtene kommer flere ganger i uken og kan påvirke livskvaliteten til pasienten betydelig. Andre symptomer på sykdommen kan inkludere magesmerter, tørrhoste og følelse av en klump i brystet. Kvalme og natthoste som ligner astma kan også forekomme. Det er flere årsaker til sykdommen. Den vanligste er at den nederste lukkemuskelen i spiserøret avslappes i for lang tid, slik at mageinnholdet kan komme tilbake til spiserøret. Det kan også skyldes nedsatt spyttproduksjon og at den nedre lukkemuskelen ikke lukkes helt. For de fleste er gastroøsofageal reflukssykdom en kronisk tilstand.

glukose (dekstrose, dextrose): Glukose = dekstrose (dekstrose er en eldre betegnelse på glukose). I Felleskatalogen er disse ofte omtalt som oppløsningsvæsker for ulike preparater til parenteral bruk.

helicobacter pylori: Bakterie som kan forårsake magsår, sår i tolvfingertarmen og i noen tilfeller kreft i magesekken. Svært mange er infisert med bakterien, men bare noen få utvikler sykdom. Bakterien som holder til i magesekken kan utryddes ved hjelp en kombinasjon med legemidler som skal tas samtidig. Ofte består behandlingsregimet av to typer antibiotika og en protonpumpehemmer.

i.v. (intravenøs, intravenøst): Begrepet betegner administrering av et parenteralt preparat som skal gis intravenøst.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

nsaid: Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (non-steroid antiinflammatory drugs, NSAID) er en gruppe legemidler med antiinflammatoriske (betennelsesdempende), febernedsettende (antipyretisk) og smertelindrende egenskaper.

zollinger-ellisons syndrom: Syndrom som skyldes svulst som ofte sitter i bukspyttkjertelen og produsere hormonet gastrin. Gastrin stimulerer utskillelsen av magesyre i magesekken, noe som forårsaker tilbakevendende magesår. Syndromet kan også gi diaré. Magesåret kan behandles med protonpumpehemmere som reduserer saltsyreproduksjon. Svulsten kan fjernes ved operasjon.

øsofagitt (spiserørsbetennelse): Betennelse i spiserøret. Den vanligste årsaken er oppgulping av surt mageinnhold.