Esomeprazol Pensa

Pensa Pharma

Syrepumpehemmer, saltsyresekresjonshemmende middel.

ATC-nr.: A02B C05

  

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkMiljørisiko i Norge
 A02B C05
Esomeprazol
 
PNEC: 100 μg/liter
Salgsvekt: 1 966,741252 kg
Miljørisiko: Bruk av esomeprazol gir ubetydelig risiko for miljøpåvirkning.
Bioakkumulering: Esomeprazol har lavt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Esomeprazol brytes ned langsomt i miljøet.
Miljøinformasjonen (datert 16.10.2019) er utarbeidet av AstraZeneca.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

ENTEROKAPSLER, harde 20 mg og 40 mg: Hver enterokapsel inneh.: Esomeprazol (som natriumsalt) 20 mg, resp. 40 mg, hjelpestoffer. Fargestoff: Titandioksid (E 171), rødt og sort jernoksid (E 172).


Indikasjoner

Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) hos voksne: Behandling av erosiv refluksøsofagitt. Langtidsbehandling av pasienter med tilhelet øsofagitt for å forhindre tilbakefall. Symptomatisk behandling av GERD. I kombinasjon med egnede antibiotikaregimer for bekjempelse av Helicobacter pylori hos voksne: Tilheling av Helicobacter pylori-relaterte duodenalsår. Forebygging av tilbakevendende magesår hos pasienter med Helicobacter pylori-relaterte sår. Voksne som trenger kontinuerlig NSAID-behandling: Tilheling av NSAID-relaterte mage sår. Forebyggende behandling av NSAID-relaterte mage- og duodenalsår hos risikopasienter. Forlenget behandling etter i.v. behandling, for å forebygge nye blødninger fra peptiske sår hos voksne. Behandling av Zollinger-Ellisons syndrom hos voksne. Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) hos ungdom >12 år: Behandling av erosiv refluksøsofagitt. Langtidsbehandling av pasienter med tilhelet øsofagitt for å hindre tilbakefall. Symptomatisk behandling av GERD. I kombinasjon med antibiotika ved behandling av duodenalsår forårsaket av Helicobacter pylori hos ungdom >12 år.

Dosering

Se SPC.
Administrering: Skal svelges hele med vann, og skal ikke tygges eller knuses. Ved svelgeproblemer kan enterokapslene åpnes og innholdet løses opp i et halvt glass vann uten kullsyre. Det skal ikke brukes andre væsker fordi enterodrasjeringen kan løse seg opp. Drikk væsken med granulene umiddelbart eller innen 30 minutter (gis via magesonde til pasienter som ikke kan svelge, se SPC). Skyll glasset med et halvt glass vann og drikk opp. Granulene skal ikke tygges eller knuses.

Komplett Felleskatalogtekst

For utfyllende informasjon, se Felleskatalogtekst for


Sist endret: 10.08.2017
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

08.06.2017


 

Pakninger, priser, refusjon og SPC


Esomeprazol Pensa, ENTEROKAPSLER, harde:

StyrkePakning
Varenr.
SPC1Refusjon2
Byttegruppe
Pris (kr)3R.gr.4
20 mg7 stk. (blister)
080912
SPC_ICON-
Byttegruppe
57,40 (trinnpris 51,00)C
30 stk. (blister)
417007
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
126,90 (trinnpris 62,50)C
56 stk. (blister)
513685
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
164,30 (trinnpris 83,00)C
100 stk.
087578
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
265,00 (trinnpris 119,70)C
40 mg7 stk. (blister)
450972
SPC_ICON-
Byttegruppe
71,10 (trinnpris 52,90)C
30 stk. (blister)
110275
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
185,40 (trinnpris 73,70)C
56 stk. (blister)
178708
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
314,70 (trinnpris 106,20)C
100 stk.
133904
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
533,50 (trinnpris 161,10)C

1Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.

2Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

3Angitt pris er maksimal utsalgspris fra apotek. Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne *. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

4Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

duodenalsår (ulcus duodeni, tolvfingertarmsår): Sår på tolvfingertarmen, som hovedsakelig er forårsaket av bakterien Helicobacter pylori. Duodenalsår behandles både med legemidler som reduserer syreproduksjonen i magen og med antibiotika som dreper Helicobacter pylori.

gastroøsofageal reflukssykdom (gerd, gørs): (GERD: GastroEsophageal Reflux Disease. GØRS: Gastroøsofageal reflukssykdom.): Oppgulp av magesyre og mageinnhold fra magen til spiserøret. Oppstøtene kommer flere ganger i uken og kan påvirke livskvaliteten til pasienten betydelig. Andre symptomer på sykdommen kan inkludere magesmerter, tørrhoste og følelse av en klump i brystet. Kvalme og natthoste som ligner astma kan også forekomme. Det er flere årsaker til sykdommen. Den vanligste er at den nederste lukkemuskelen i spiserøret avslappes i for lang tid, slik at mageinnholdet kan komme tilbake til spiserøret. Det kan også skyldes nedsatt spyttproduksjon og at den nedre lukkemuskelen ikke lukkes helt. For de fleste er gastroøsofageal reflukssykdom en kronisk tilstand.

helicobacter pylori: Bakterie som kan forårsake magsår, sår i tolvfingertarmen og i noen tilfeller kreft i magesekken. Svært mange er infisert med bakterien, men bare noen få utvikler sykdom. Bakterien som holder til i magesekken kan utryddes ved hjelp en kombinasjon med legemidler som skal tas samtidig. Ofte består behandlingsregimet av to typer antibiotika og en protonpumpehemmer.

i.v. (intravenøs, intravenøst): Begrepet betegner administrering av et parenteralt preparat som skal gis intravenøst.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

nsaid: Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (non-steroid antiinflammatory drugs, NSAID) er en gruppe legemidler med antiinflammatoriske (betennelsesdempende), febernedsettende (antipyretisk) og smertelindrende egenskaper.

zollinger-ellisons syndrom: Syndrom som skyldes svulst som ofte sitter i bukspyttkjertelen og produsere hormonet gastrin. Gastrin stimulerer utskillelsen av magesyre i magesekken, noe som forårsaker tilbakevendende magesår. Syndromet kan også gi diaré. Magesåret kan behandles med protonpumpehemmere som reduserer saltsyreproduksjon. Svulsten kan fjernes ved operasjon.

øsofagitt (spiserørsbetennelse): Betennelse i spiserøret. Den vanligste årsaken er oppgulping av surt mageinnhold.