Cefuroxim

Stragen

Antibiotikum.

ATC-nr.: J01D C02

  

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkMiljørisiko i Norge
 J01D C02
Cefuroksim
 
PNEC: 76 μg/liter
Salgsvekt: 149,49075 kg
Miljørisiko: Bruk av cefuroksim gir ubetydelig risiko for miljøpåvirkning.
Bioakkumulering: Cefuroksim har lavt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Cefuroksim er potensielt persistent.
Miljøinformasjonen (datert 28.03.2017) er utarbeidet av GlaxoSmithKline.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

PULVER TIL INFUSJONS-/INJEKSJONSVÆSKE, oppløsning 750 mg og 1,5 g: Hvert hetteglass inneh.: Cefuroksimnatrium tilsv. cefuroksim 750 mg, resp. 1,5 g. Oppløst i sterilt vann gir pH 6-8,5.


PULVER TIL INJEKSJONSVÆSKE, oppløsning 250 mg: Hvert hetteglass inneh.: Cefuroksimnatrium tilsv. cefuroksim 250 mg. Oppløst i sterilt vann gir pH 6-8,5.


Indikasjoner

Voksne og barn, inkl. spedbarn (fra fødselen av): Pneumoni ervervet utenfor sykehus, akutt forverring av kronisk bronkitt, kompliserte urinveisinfeksjoner (inkl. pyelonefritt), bløtdelsinfeksjoner (cellulitt, erysipelas og sårinfeksjoner), intraabdominale infeksjoner, profylakse mot infeksjon ved gastrointestinal (inkl. øsofagus), ortopedisk, kardiovaskulær og gynekologisk kirurgi (inkl. keisersnitt). I behandling og profylakse av infeksjoner hvor det er svært sannsynlig at det vil forekomme anaerobe organismer, bør cefuroksim administreres som tillegg til egnede antibakterielle legemidler. Det bør tas hensyn til offisielle retningslinjer for riktig bruk av antibakterielle legemidler.

Komplett Felleskatalogtekst

For utfyllende informasjon, se Felleskatalogtekst for

Zinacef «GlaxoSmithKline»


Sist endret: 22.02.2018
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


 

Pakninger, priser, refusjon og SPC


Cefuroxim, PULVER TIL INFUSJONS-/INJEKSJONSVÆSKE, oppløsning:

StyrkePakning
Varenr.
SPC1Refusjon2
Byttegruppe
Pris (kr)3R.gr.4
750 mg10 stk. (hettegl.)
133174
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
344,00C
1,5 g10 stk. (hettegl.)
444892
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
652,20C

Cefuroxim, PULVER TIL INJEKSJONSVÆSKE, oppløsning:

StyrkePakning
Varenr.
SPC1Refusjon2
Byttegruppe
Pris (kr)3R.gr.4
250 mg10 stk. (hettegl.)
435743
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
156,80C

1Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.

2Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

3Angitt pris er maksimal utsalgspris fra apotek. Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne *. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

4Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

anaerob: Betyr oksygenfri. I medisinen er ordet oftest en karakteristikk av bakterier, som innebærer at de kan leve selv om det ikke er oksygen i miljøet deres. Det motsatte er aerob.

cellulitt (infeksiøs bindevevsbetennelse): En akutt bakterieinfeksjon som kan oppstå i underhud, dypere bindevev eller mellom organer.

erysipelas (rosen): En akutt hudinfeksjon forårsaket av streptokokker. Sykdommen rammer først og fremst barn og eldre mennesker. Typiske symptomer er rødhet som raskt sprer seg og føles varmt ved berøring. Ansiktet er mest utsatt.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

infeksjon (infeksjonssykdom): Når bakterier, parasitter, virus eller sopp trenger inn i en organisme og begynner å formere seg.

intraabdominal infeksjon: Infeksjon i bukhulen. Bukhulen består av organer som magesekk, tolvfingertarm, tynntarm, tykktarm, lever, milt, bukspyttkjertel, nyrer, urinveier og urinblære.

kronisk bronkitt: Langvarig betennelse i lungenes luftrør. Sykdommen kjennetegnes av vedvarende økt slimutskillelse (mer enn 3 måneder i 2 år på rad), samt hoste. Kronisk bronkitt er ofte forårsaket av smittestoffer.

pneumoni (lungebetennelse): Betennelse i lungevevet som følge av en infeksjon med virus eller bakterier.

urinveisinfeksjon (uvi): En betennelsestilstand i urinblæren. Som regel er det bakterier fra tarmen som gir urinveisinfeksjon.

øsofagus: Spiserør