Ceftazidim

Stragen

Antibiotikum.

ATC-nr.: J01D D02

  

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkMiljørisiko i Norge
 J01D D02
Ceftazidim
 
PNEC: 1,3 μg/liter
Salgsvekt: 49,495 kg
Miljørisiko: Bruk av ceftazidim gir ubetydelig risiko for miljøpåvirkning.
Bioakkumulering: Ceftazidim har lavt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Ceftazidim er potensielt persistent.
Miljøinformasjonen (datert 26.03.2018) er utarbeidet av GlaxoSmithKline.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

PULVER TIL INFUSJONS-/INJEKSJONSVÆSKE, oppløsning 2 g: Hvert hetteglass inneh.: Ceftazidimpentahydrat tilsv. ceftazidim 2 g, natriumkarbonat.


PULVER TIL INJEKSJONSVÆSKE, oppløsning 1000 mg: Hvert hetteglass inneh.: Ceftazidimpentahydrat tilsv. ceftazidim 1000 mg, natriumkarbonat.


Indikasjoner

Behandling av følgende infeksjoner hos voksne og barn, inkl. nyfødte: Nosokomial pneumoni, bronkopulmonal infeksjon hos pasienter med cystisk fibrose, bakteriell meningitt, kronisk suppurativ otitis media, malign otitis eksterna, kompliserte urinveisinfeksjoner, kompliserte infeksjoner i hud- og bløtvev, kompliserte intraabdominale infeksjoner, infeksjoner i ben og ledd, peritonitt knyttet til dialyse på pasienter på CAPD. Behandling av pasienter med bakterier i blodet som oppstår i forbindelse med, eller som antas å være knyttet til, noen av infeksjonene angitt ovenfor. Behandling av pasienter med nøytropeni og samtidig feber forårsaket av en mulig bakterieinfeksjon. Perioperativ profylakse mot urinveisinfeksjoner hos pasienter som gjennomgår TURP. Generelt: Ved valg av ceftazidim må det tas hensyn til legemidlets antibakterielle spekter, som hovedsakelig er begrenset til aerobe gramnegative bakterier. Bør administreres sammen med andre antibakterielle midler når de mulige kausale bakterier ikke faller innenfor aktivitetsspekteret. Det bør tas hensyn til offisielle retningslinjer for riktig bruk av antibakterielle midler.

Utleveringsbestemmelser

Skal kun utleveres til bruk på menneske.

Følgende tilsvarende preparater har fullstendig omtale:

Ceftazidim Fresenius Kabi «Fresenius Kabi»


Sist endret: 22.08.2017
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


 

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Ceftazidim, PULVER TIL INFUSJONS-/INJEKSJONSVÆSKE, oppløsning:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
2 g10 stk. (hettegl.)
044278
Blå resept
Kan forskrives til 12.02.2020
Byttegruppe
1183,80CSPC_ICON

Ceftazidim, PULVER TIL INJEKSJONSVÆSKE, oppløsning:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
1000 mg10 stk. (hettegl.)
044260
Blå resept
Kan forskrives til 12.02.2020
Byttegruppe
539,90CSPC_ICON

1Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

2Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne * i kolonnen Pris. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

3Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

aerob: I nærvær av oksygen. Innen medisinen angir ordet oftest en egenskap hos bakterier som innebærer at de krever oksygen i sitt nærmiljø for å kunne overleve. Det motsatte er ordet anaerob.

bakteriell meningitt: Bakteriell hjernhinnebetennelse. Vanlige symptomer er brekninger og høy feber samt hodepine, nakkestivhet, bevissthetsforstyrrelser og lysømfintlighet.

cystisk fibrose: Arvelig forstyrrelse i stoffskiftet som hovedsakelig rammer luftveiene og bukspyttkjertelen. Sykdommen medfører kraftig produksjon av seigt slim i lungene. Dette hemmer luftstrømmen og det blir vanskelig å puste. Slimet øker også infeksjonsrisikoen. Den økte slimmengden fører til celledød i lungene og i bukspyttkjertelen. Symptomer er hoste og pustebesvær, og ved infeksjon forekommer feber.

dialyse: Rensing av blod for avfallsstoffer og overflødig væske. Rensingen gjøres ved hjelp av en spesiell maskin, vanligvis på sykehus. Det fins to typer dialyse, hemodialyse; rensing av blod og peritoneal dialyse; rensing av blodet via bukhulen.

feber (pyreksi, febertilstand): Kroppstemperatur på 38°C eller høyere (målt i endetarmen).

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

infeksjon (infeksjonssykdom): Når bakterier, parasitter, virus eller sopp trenger inn i en organisme og begynner å formere seg.

intraabdominal infeksjon: Infeksjon i bukhulen. Bukhulen består av organer som magesekk, tolvfingertarm, tynntarm, tykktarm, lever, milt, bukspyttkjertel, nyrer, urinveier og urinblære.

nøytropeni (neutropeni, mangel på nøytrofile granulocytter): Sykelig redusert antall nøytrofile granulocytter i blodet.

otitis media (mellomørebetennelse): Infeksjon i mellomørets slimhinner. Øreverk.

pneumoni: Betennelse i lungevevet som følge av en infeksjon med virus eller bakterier.

urinveisinfeksjon (uvi): En betennelsestilstand i urinblæren. Som regel er det bakterier fra tarmen som gir urinveisinfeksjon.