Antiseptikum.

ATC-nr.: D08A C01

  

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkKREM 0,15%: 1 g inneh.: Dibrompropamidinisetionat 1,5 mg, ricinusolje, cetostearol, makrogolstearat 600, metylparahydroksybenzoat (E 218), silikon, antifoam A, aroma, renset vann.


Indikasjoner

Mikrobielt eksem, seboreisk eksem. Desinfiserende sårkrem for overflatiske hudinfeksjoner, sår, kutt.

Dosering

Appliseres 2-3 ganger daglig, ev. på steril bandasje.

Kontraindikasjoner

Overfølsomhet for innholdsstoffene. Kontaktallergi mot parahydroksybenzoatderivater, bromømfintlighet.

Forsiktighetsregler

Langtidsbruk kan interferere med sårtilheling og gi hudnekrose hos spedbarn. Behandlingen avsluttes umiddelbart ved kontaktallergi.

Graviditet, amming og fertilitet

Graviditet: Liten eller ingen absorpsjon gjennom hud indikerer at preparatet ikke forårsaker reproduksjonstoksiske effekter.
Amming: Ettersom systemisk eksponering etter lokal (kutan) administrering anses å være minimal, kan preparatet brukes under amming.
Dibrompropamidin

 

Bivirkninger

Beskrivelse av frekvensintervaller
Lokal irritasjon på applikasjonsstedet. Det er sett tilfeller av kontaktallergi.

Rapportering av bivirkninger


Egenskaper

Klassifisering: Antiseptisk middel med antibakteriell virkning.
Virkningsmekanisme: Virker baktericid ved å hemme den oksidative metabolismen i bakteriene. Virksomt overfor visse grampositive og gramnegative bakterier. Stafylokokker og streptokokker, også penicillinresistente stammer, Clostridia, E. coli, Pseudomonas pyocyanea og Proteus vulgaris er følsomme overfor dibrompropamidin. Kremgrunnlaget er velegnet også for ansiktet og behåret hud i tillegg til andre områder. Aktiviteten hemmes ikke av blod, vevsvæske, puss eller paraaminobenzosyre. Utvikling av resistente stammer er ikke rapportert.
Absorpsjon: Absorberes ikke ved bruk på sår eller infisert hud.

Sist endret: 12.03.2015
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

05.03.2015


 

Pakninger, priser, refusjon og SPC


Brulidine, KREM:

StyrkePakning
Varenr.
SPC1Refusjon2
Byttegruppe
Pris (kr)3R.gr.4
0,15%25 g
009308
SPC_ICONBlå resept
-
*F

1Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.

2Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

3Angitt pris er maksimal utsalgspris fra apotek. Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne *. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

4Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

absorpsjon: Opptak i kroppen. Virkestoff absorberes av kroppen for å kunne transporteres til de steder de skal virke. Opptak kan skje gjennom tarmvegg, hud og slimhinner.

antiseptikum (antiseptika): Middel som dreper eller hemmer bakterier og andre mikroorganismer på kroppens overflate. Et antiseptisk middel brukes til å forebygge at en infeksjon oppstår på huden eller i sår.

eksem: Samlebetegnelse for overflatiske hudbetennelser som vanligvis er langvarige og ikke-smittsomme. Vanligvis får man ett eller flere symptomer som rødhet, hevelser, småblemmer, hudfortykkelse og hudavflassing. Eksem kan ha flere årsaker som f.eks. arvelige faktorer, eller stoffer som kommer i kontakt med huden som nikkel og vaskemidler, såkalt kontakteksem.

fertilitet (fruktbarhet): Evnen til å få barn.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

kontraindikasjoner: Forhold som i et spesielt tilfelle taler imot en viss handlemåte, f.eks. en behandlingsmetode. I Felleskatalogtekstene må de forhold som angis tolkes som absolutte kontraindikasjoner, hvilket betyr at bruken skal unngås helt.

metabolisme: Kjemiske prosesser i levende organismer som fører til omdannelse av tilførte (f.eks. legemidler) eller kroppsegne stoffer. Noen legemidler metaboliseres til inaktive metabolitter, mens andre metaboliseres til aktive metabolitter.