Urinsyregikt

Hva er urinsyregikt?

Urinsyregikt» Vis større bildeUrinsyregikt (arthritis urica) eller podagra er en form for gikt som skyldes at det utfelles urinsyrekrystaller i et eller flere ledd.

Hvordan forløper sykdommen?

Urinsyregikt begynner som regel med et akutt anfall av leddsmerter og -hevelse. Smertene og hevelsen avtar normalt i løpet av en ukes tid. Deretter har man som regel ingen symptomer, men man kan få nye anfall med vekslende mellomrom, og hvis sykdommen ikke blir behandlet, kan man få kroniske leddsmerter og leddhevelser.

Hvem får sykdommen?

Den typiske personen med urinsyregikt er en overvektig mann i 40-årsalderen med forhøyet blodtrykk og eventuelt nedsatt nyrefunksjon. Kvinner kan også få urinsyregikt, men ofte først etter 60-årsalderen. Hyppigheten av sykdommen er tiltagende i befolkningen.

Hva er årsaken til urinsyregikt?

Urinsyre er et av kroppens avfallsstoffer som blir utskilt gjennom nyrene. Når mengden urinsyre i kroppen øker, kan det utskilles urinsyrekrystaller i leddene, og det oppstår akutt betennelse i leddene. Men forhøyet innhold av urinsyre i blodet behøver ikke nødvendigvis å føre til urinsyregikt.

Det er mange årsaker til at mengden urinsyre i kroppen stiger:

  • Noen har arvet en økt risiko.

  • Noen spiser store mengder matvarer som blant annet nedbrytes til urinsyre, f.eks. kjøtt, innmat, makrell og ansjos.

  • Visse sykdommer med stor celleomsetning, f.eks. psoriasis, øker urinsyremengden.

  • Ved nedsatt nyrefunksjon utskilles mindre urinsyre. Det samme skjer ved å drikke alkohol, som er en hyppig årsak til akutt urinsyregikt.

  • Høyt inntak av fruktsukker (fruktose). Det er særlig et problem ved større inntak av søte leskedrikker, som industrielt tilsettes fruktose-holdige sukkerarter. Inntak av søt frukt i normale mengder utgjør neppe noe problem, og pga. fruktenes ellers gunstige virkninger på helsen, fraråder man ikke et vanlig forbruk av søt frukt.

  • Kunstig søtede leskedrikker ikke medfører stigning i konsentrasjonen av urinsyre i blodet.

Symptomer

Urinsyregikt viser seg som regel ved at du får anfall med akutt hevelse, rødme og smerte i et enkelt ledd, f.eks. i en storetå (podagra). Smertene er voldsomme, men de avtar i løpet av en ukes tid. Urinsyren kan avleire seg i huden, hvor den sees som små, gulhvite knuter (tophi). Hvis urinsyren avleirer seg i nyrene, kan du få nyresten.

Undersøkelser

Den viktigste undersøkelsen er en leddpunktur, hvor legen tar ut litt leddvæske. Ved å undersøke leddvæsken i et mikroskop kan legen se urinsyrekrystaller. Du kan også få målt innholdet av urinsyre i blodet ved en blodprøve.

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

For å unngå nye anfall må du skjære ned på alkoholforbruket og søte leskedrikker, og spise mindre kjøtt, innmat makrell og ansjos. Det er også viktig at du slanker deg, hvis du er overvektig.


Medisinsk behandling:

Medisinsk behandling av urinsyregikt består dels av behandling av smerter ved anfall, dels av forebyggende behandling.

Akutte leddsmerter kan behandles med NSAID (midler mot gikt og smerter), med binyrebarkhormon som ev. kan injiseres i leddet, eller med kolkisin. Ved gjentatte anfall, samt ved svært forhøyet urinsyre i blodet, bør du få en forebyggende behandling.

Til forebyggelse av urinsyregikt anvendes allopurinol, febuksostat, kolkisin, lesinurad og probenecid. Allopurinol og febuksostat hemmer dannelsen av urinsyre. Virkningen skjer ved at stoffet blokkerer et enzym som er nødvendig for urinsyredannelsen. Kolkisin demper betennelsesprosessen i leddet. Lesinurad og probenicid øker utskillelsen av urinsyre gjennom nyrene. Denne behandlingen virker imidlertid ikke hvis nyrefunksjonen er nedsatt.

Sist revidert: 27.06.2016Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.