Meslinger

Hva er meslinger?

Bilde av meslinger» Vis større bildeMeslinger er en barnesykdom, som skyldes en infeksjon med morbilli-virus.

Hvordan forløper sykdommen?

Meslinger er den alvorligste av barnesykdommene. De fleste blir helt friske etter meslinger, men noen får komplikasjoner og følgesykdommer. Meslingvirus kan i sjeldne tilfeller gi hjernebetennelse.

Helt små barn kan få feberkramper av meslinger. 10% av de syke får infeksjoner med bakterier under eller like etter meslingene, vanligvis mellomørebetennelse, lungebetennelse eller hjernehinnebetennelse. Hvis en gravid kvinne får meslinger, kan barnet bli smittet, og kvinnen kan abortere.

Hvem får sykdommen?

Meslinger er en barnesykdom, men alle kan få meslinger. I dag er de fleste vaksineret med MMR-vaksine, og derfor er sykdommen blitt sjelden i Norge.

Hva er årsaken til meslinger?

Meslinger skyldes smitte med morbilli-virus.

Symptomer

Meslinger begynner med høy feber og kraftig forkjølelse med hoste og heshet, lysskyhet og øyebetennelse. Feberen faller, men stiger så igjen, samtidig med at utslettet kommer. Utslettet begynner i hårgrensen og omkring ørene, og brer seg til ansiktet, kroppen, armene og bena. Det begynner som 1-2 millimeter store, røde prikker, som senere flyter sammen til store flekker. Etter et par dage forsvinner utslettet igjen, og feberen faller.

Undersøkelser

Legen kan som regel se at det er meslinger, men kan ta en blodprøve for å måle om du har antistoffer mot meslinger i blodet. Blodprøven kan gi svar på om du har eller har hatt meslinger. Legen kan også ta en prøve fra svelget, og undersøke om det er meslingevirus i prøven.

Behandling

Hva kan foreldrene gjøre?

  • Det er svært viktig å la barna bli vaksinert med MMR-vaksinen i henhold til vaksinasjonsprogrammet.

  • Hvis barnet ditt får meslinger, så må du sørge for at det får rikelig væske, og ikke pakke det inn i dyner mens feberen er høy.

  • Meslinger er svært smittsomt, derfor må du passe på at det ikke kommer besøk av barn som ikke er fullt vaksinert mot meslinger.

  • Hvis barnet ditt er svært påvirket eller får feber igjen etter at meslingene er overstått, må du søke lege.

Medisinsk behandling:

  • Paracetamol (svakt smertestillende middel) får feberen til å falle, så du får det bedre.

  • Vaksinasjon mot meslinger inngår i barnevaksinasjonsprogrammet i form av MMR-vaksine. Vaksinen gis til barn i 15-månedersalderen og i 12-årsalderen.

Spesielle forhold hos barn

Meslinger er en av barnesykdommene, som man kan forebygge ved å la barnet bli vaksinert.

Smitteveier

Meslinger smitter svært lett. Virus finnes i de små dråpene som den syke hoster og nyser ut. Den syke smitter fra han eller hun begynner å bli forkjølet, og inntil 5 dager etter at utslettet er brutt ut. Det går cirka 10 dager fra du er blitt smittet, til du får de første symptomene. Hvis du har hatt meslinger én gang, kan du ikke bli smittet igjen.

Sist revidert: 18.03.2019Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.