Verkefinger

Hva er verkefinger?

En verkefinger (panaritium) er en betennelse i fingeren - ofte omkring neglen (paronycion). Betennelsen skyldes bakterier, ofte Staphylococcus aureus.

Hvordan forløper sykdommen?

En verkefinger er en ubehagelig og smertefull tilstand, som oftest går over i løpet av 5-10 dager. Hvis det går hull og verken kommer ut, blir du frisk igjen. Sjelden kan bakterien gå i blodet og gi blodforgiftning og spre seg videre til knoklene og gi betennelse her (ostitis) eller til hjerteklaffene (endocarditis).

Hvem får sykdommen?

Alle kan få en verkefinger.

Hva er årsaken til verkefinger?

En verkefinger skyldes betennelse med bakterier, oftest en stafylokokk, Staphylococcus aureus.

Symptomer

Bilde av byll» Vis større bildeHvis du får en verkefinger kjenner du først smerter, og det kommer rødme omkring stedet hvor infeksjonen sitter. I takt med at betennelsen utvikler seg, blir smertene verre, og området blir mer rødt, varmt og hovent.

Betennelsen kan trekke seg sammen til en byll (abscess), som viser seg som et lite gult område i midten av det røde. Du kan få feber, og betennelsen kan eventuelt spre seg til lymfebanene og gi røde striper oppover armen og hovne lymfeknuter i armhulen.

Hvis det går hull på byllen, enten av seg selv, eller ved at legen stikker eller skjærer hull med et sterilt instrument, vil verken komme ut, og smertene avta raskt.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Du kan nedsette risikoen for å få en verkefinger ved å unngå rufsete neglerøtter. Tørr hud, eksem, samt vått arbeid (f.eks. fiskere eller personer, som ofte må vaske hendene) gir økt tendens til betennelse i fingrene. Bruk derfor fuktighetskrem hvis du har tørr hud, eller bruk tette hansker og tørk fingrene godt, hvis du arbeider mye i vann.

Ved de første tegn på betennelse, må du holde området rent, og bade den betente fingeren i varmt såpevann. Hvis du har diabetes, må du passe på at vannet ikke er for varmt.

Hvis det har dannet seg en byll, kan legen stikke hull ved å bruke en steril nål eller kniv, så verken kan komme ut. Det er mange bakterier i betennelsen, så du må holde området rent, så du ikke smitter andre. Du kan også «smitte deg selv» hvis du har stafylokokker på fingeren og peller i f.eks. et sår, slik at det oppstår sårinfeksjon der.

Bakteriene kan også danne et giftstoff som kan gi matforgiftning. Du må derfor være svært omhyggelig hvis du skal lage mat. Hvis du arbeider med å lage mat til andre, må du sykemeldes inntil betennelsen er borte.


Medisinsk behandling:

Legen kan gi deg et antibiotikum som virker på stafylokokker.

Spesielle forhold hos barn

Barn kan også få en verkefinger. Hvis det går hull og verken kommer ut, kan barnet lett smitte seg selv og andre, som så får byller eller brennkopper. Sørg derfor for at området er rent, og klipp barnets negler, så det ikke så lett klorer seg og får betennelse andre steder.

Smitteveier

Betennelsen skyldes en svært alminnelig forekommende bakterie Staphylococcus aureus. Bakterien finnes oftest i neseborene. Du blir smittet ved at bakterien kommer i et lite sår, en neglerot eller i noe eksem på fingeren.

Sist revidert: 18.03.2019Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.