Øyebetennelse

Hva er øyebetennelse?

Bilde av øyebetennelse» Vis større bildeØyebetennelse er en infeksjon i øyets slimhinne (konjunktivitt) eller i øyets hornhinne (keratitt). Slimhinnen dekker innsiden av øyelokkene og strekker seg over det hvite på øyeeplet. Hornhinnen er den glassklare halvkulen som sitter over pupillen og den fargede regnbuehinnen.

Hvordan forløper sykdommen?

En bakterieinfeksjon i øyets slimhinne varer i de fleste tilfeller en eller to uker, og den helbredes uten mén.

Virusinfeksjon i øyets slimhinne i forbindelse med forkjølelse og øvre luftveisinfeksjoner, kan være smertefullt og langvarig, men helbredes alltid uten mén.

En infeksjon med herpesvirus er mer alvorlig, hvis den rammer hornhinnen. Hvis den ikke behandles, kan infeksjonen medføre en varig nedsettelse av synet, da hornhinnen forblir uklar.

Bakterieinfeksjon i hornhinnen er også alvorlig. Hvis den ikke behandles, kan betennelsen medføre en varig nedsettelse av synet, da hornhinnen forblir uklar.

En særlig alvorlig form sees, hvis en nyfødt er smittet med gonoré fra moren under fødselen. Her kreves umiddelbar behandling, da barnets øyne kan ta permanent skade. Sykdommen er heldigvis sjelden. Mer alminnelig er infeksjon med klamydia, hvor det også er moren som smitter barnet under fødselen. Etter behandling sees ingen skade på øyet.

Hvem får sykdommen?

Alle har på et eller annet tidspunkt hatt øyebetennelse, ofte i forbindelse med forkjølelse, hvor slimhinnene er fortykket og hemmer avløpet av tårer. Kontaktlinsebrukere har økt risiko for å få hornhinnebetennelse. En rift på hornhinnen kan utvikle seg til hornhinnebetennelse. Dersom en rift ikke er helbredet på 1-2 dager, bør du derfor søke lege.

Hva er årsaken til øyebetennelse?

Øyebetennelse skyldes bakterier eller virus. God håndhygiene er den viktigste måten å hindre smitte på. Hvis du er smittet, bør du bruke ditt eget håndkle, og unngå å pille deg i øyet og deretter utveksle håndtrykk. I barnehager har undersøkelser vist at opp til 60% av alle infeksjoner kan unngås ved hyppig håndvask med vann og såpe. Øyebetennelse hos nyfødte kan være forårsaket av klamydia, eller i sjeldne tilfeller av gonoré. Gjentatte episoder med puss i det ene øyet hos et 0-1-årig barn, skyldes ofte uutviklede tårekanaler, se avsnittet om spesielle forhold hos barn.

Symptomer

Øynene er røde med følelse av sand i øynene. Om morgenen kan øyevippene være klistret sammen, så du har vanskeligheter med å åpne øynene. Hvis betennelsen skyldes virus, spesielt herpesvirus, kan betennelsen spre seg til hornhinnen. Hvis dette skjer, får du smerter, lysskyhet og sløret syn.

Undersøkelser

Ved å se på øyet kan legen se om det er betennelse kun i slimhinnen, eller om den har spredt seg til hornhinnen. Eventuelt kan legen ta en prøve med en vattpinne, som undersøkes for bakterier eller virus.

Ved mistanke om en alvorlig herpes-virusbetennelse kan legen dryppe øyet med et spesielt fargestoff, og deretter belyse øyet med koboltblått lys. Hvis det er snakk om en infeksjon med herpesvirus, kan legen ofte se et karakteristisk grenformet sår på hornhinnen.

Behandling

Lette betennelser i slimhinnen kan ofte helbredes ved å bade øyet med saltvann. Mer alvorlige tilfeller som skyldes bakterier, behandles med øyedråper som inneholder antibiotika. Betennelse i hornhinnen behandles alltid med antibiotika. Antibiotikabehandlingen kan kombineres med binyrebarkhormon.

Øyebetennelse med herpesvirus behandles med et virusdrepende middel, enten lokalt eller i kombinasjon med tabletter - ofte sammen med et binyrebarkhormon for å unngå at det dannes arr på hornhinnen.

Etter operasjon for grå stær, injiseres cefuroksim i øyet for å forebygge infeksjon inne i øyet.

Spesielle forhold hos barn

Barn må ikke være i barnehagen med øyebetennelse hvis de har tykt puss i øyet, uttalt lysskyhet eller påvirket allmenntilstand.

Små barn under 2 år kan ha trange tårekanaler. Det medfører at tårene renner langsomt vekk. Barn med trange tårekanaler får hyppig øyebetennelse. Disse betennelsene er i langt de fleste tilfeller fredelige, og de fleste barn vil vokse seg fra problemet med trange tårekanaler i løpet av de to første leveårene.

Sist revidert: 01.04.2019Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.