Øregangsbetennelse

Hva er øregangsbetennelse?

Øregangsbetennelse er eksem eller betennelse i øregangen foran trommehinnen.

Hvordan forløper sykdommen?

Øregangsbetennelse kan klø, men kan også gjøre vondt. Øregangsbetennelse kan som regel behandles med legemiddel, og sykdommen gir ikke varige skader.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få øregangsbetennelse, men hvis du har fuktighet i øregangen, f.eks. hvis du svømmer mye, eller hvis du bruker høreapparat eller hører mye på musikk med ørepropper, øker det risikoen for at du får øregangsbetennelse.

Hva er årsaken til øregangsbetennelse?

Huden i øregangen er veldig følsom, og noen mennesker får lett eksem eller betennelse i øregangen. Hårsjampo eller vann som kommer inn i øregangen når du vasker håret eller bader, er en meget hyppig årsak til eksem. Har du først fått eksem i øregangen, går det lett betennelse i huden.

Noen mennesker får betennelse i øregangen når de bader i svømmebasseng. En annen hyppig årsak er at man klør seg i øret, ofte med vattpinne, en fyrstikk, bøyd binders eller andre ting som føres inn i øregangen. Man bør aldri føre noe inn i øregangen.

Betennelsen kan skyldes bakterier eller sopp. Hvis betennelsen skyldes stafylokokker, kan den utvikle seg til en byll i øregangen.

Symptomer

Det mest dominerende symptomet på øregangseksem er kløe i øregangen. Hvis det er betennelse, får du også smerter, og hvis det utvikler seg til en byll i øregangen, blir smertene kraftige, og du kan få feber.

Undersøkelser

Legen kikker inn i øregangen med en liten kikkert (otoskop) og tar eventuelt en prøve av betennelsen, som så blir undersøkt for bakterier og sopp.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Det beste er å forebygge øregangseksem og øregangsbetennelse. Det kan du gjøre ved å unngå å irritere øregangen f.eks. med vattpinner eller med hårsjampoer som du er overfølsom for. Dersom du har kronisk eksem så kan du være allergisk mot et eller annet. Prøv å finne ut hva du er allergisk mot.


Medisinsk behandling:

Hvis det er nødvendig å behandle eksemet, renser legen forsiktig øret, og du får eventuelt et middel som inneholder noe desinfiserende og/eller et svaktvirkende binyrebarkhormon til lokal bruk i øregangen. Binyrebarkhormon virker på hevelsen og på smertene.

Hvis det også er infeksjon, bør du ikke bruke binyrebarkhormon alene, da infeksjonen forverres. I stedet kan du bruke et middel som inneholder et antibiotikum eller et soppmiddel, ev. i kombinasjon med et binyrebarkhormon.

Du kan ikke selv få salve inn i øregangen. Derfor kan legen smøre salven på en tynn gasstrimmel, som du får satt så tett i øregangen, at den stenger av for hørselen.

Hvis du skal behandles med øredråper, kan du dryppe øret mens du ligger på siden med øret opp. Bli liggende litt, inntil øredråpene har trengt inn i huden. Legen kan også sette inn en liten svamp, som sikrer at dråpene blir i øregangen også når du reiser deg. Du må så holde svampen fuktig med dråper i et par dager, inntil legen fjerner den igjen.

 

Sist revidert: 14.03.2019Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.