Kusma

Hva er kusma?

Kusma er en barnesykdom som skyldes en infeksjon med parotitis-virus.

Hvordan forløper sykdommen?

Kusma medfører at spyttkjertlene hovner opp, men man blir normalt helt frisk igjen i løpet av 7-10 dager. Men gutter på over 10 år og voksne menn kan få betennelse i testiklene. Det skjer hos cirka 20%, og hver femte av de rammede får betennelse i begge testiklene. Hvis betennelsen rammer begge testiklene, kan mannens sædproduksjon bli påvirket. Det kan nedsette hans evne til å gjøre en kvinne gravid, men i de fleste tilfeller er påvirkningen kun midlertidig.

En av 10 pasienter med kusma kan få hjernehinnebetennelse ca. 1 uke etter at kusmaen er begynt. Det er her snakk om en godartet form for hjernehinnebetennelse, og den syke blir helt frisk igjen.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få kusma, men det er som regel barn som blir smittet. I dag er de fleste vaksinert med MMR-vaksinen, og derfor er sykdommen blitt svært sjelden i Norge.

Hva er årsaken til kusma?

Kusma skyldes smitte med parotitis-virus.

Symptomer

Kusma begynner med et par dagers utilpasshet, feber og trykk i den ene eller begge sidene av kinnene. En eller begge kjevespyttkjertler hovner opp. Hevelsen varer i opptil 1 uke. I noen tilfeller får store gutter og voksne menn betennelse i testiklene. Hvis det skjer, får de høy feber og smerter i testiklene.

Virus kan sette seg i hjernehinnene og gi symptomer på hjernehinnebetennelse med feber, hodepine og nakke- og ryggstivhet, men det er en godartet form for hjernehinnebetennelse som du kommer helt over igjen.

Undersøkelser

Legen kan se at det er kusma, bare ved å se på den syke.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Du bør la barnet ditt bli vaksinert med MMR-vaksinen, så det er beskyttet modt kusma.


Medisinsk behandling:

  • Svake smertestillende midler, f.eks. paracetamol, kan lindre smertene og få feberen til å falle, så du får det bedre.

  • Vaksinasjon mot kusma inngår i barnevaksinasjonsprogrammet i form av MMR-vaksine. Vaksinen gis til barn i 15-månedersalderen og i 12-årsalderen.

Spesielle forhold hos barn

Kusma er en av barnesykdommene.

Smitteveier

Virus finnes i den sykes spytt, og derfor skal du ha tett kontakt med en syk person for å bli smittet. En smittet person kan smitte andre fra 1 uke før det kommer symptomer på sykdommen, og inntil hevelsen er forsvunnet. Det går 2-3 uker fra du er blitt smittet, til du blir syk. Hvis du har hatt kusma én gang, kan du ikke få det igjen.

Sist revidert: 19.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.