Klamydia

Hva er klamydia?

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen. Den gir betennelse i urinrøret og hos kvinner, eventuelt også i livmorhalsen. Klamydia skyldes bakterien Chlamydia trachomatis.

Hvordan forløper sykdommen?

Hvis klamydia blir behandlet raskt, blir du helt frisk. Går man med klamydia uten å bli behandlet, kan den hos kvinner spre seg til egglederne, og hos menn gi bitestikkelbetennelse. I begge tilfeller kan det føre til at du får vanskeligheter med å få barn. Det kan også bety at en graviditet oftere setter seg utenpå egglederen (graviditet utenfor livmoren). Smitte med klamydia er sannsynligvis den mest vanlige årsak til barnløshet.

Hvem får sykdommen?

Både menn og kvinner kan smittes med klamydia. Smitte med klamydia opptrer oftest hos 15-25-åringer. Nyfødte barn kan få øyebetennelse, hvis moren har klamydia på det tidspunkt hvor fødselen finner sted.

Hva er årsaken til klamydia?

Klamydia skyldes en infeksjon med bakterien Chlamydia trachomatis.

Symptomer

Bilde av utflod ved klamydia» Vis større bildeDe fleste som blir smittet med klamydia, får ingen symptomer, men de kan likevel smitte andre. Hvis du får symptomer, er det mest som svie når du later vannet, og kløe fra urinrøret. Kvinner kan få utflod fra skjeden, og menn litt utflod fra urinrøret.

Undersøkelser

Bakterien finnes i slimhinnens celler. Menn kan bli bedt om å ta en morgenurinprøve, og kvinner om å få tatt en prøve fra skjeden. Ved en gynekologisk undersøkelse tar legen en prøve fra livmorhalsen og en prøve fra urinrøret.

Hos et nyfødt barn med øyebetennelse, skraper legen litt med en vattpinne på innsiden av barnets øyelokk. Prøvene blir sendt til et laboratorium, som innen et par døgn kan si om det er klamydia.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Hvis du har sex med en person du ikke vet om har klamydia, vil bruk av kondom begrense risikoen for å bli smittet. Hvis du er smittet, så bør du ikke ha sex med andre før du har vært hos legen og er blitt behandlet.

Hvis du vil vite om du er smittet eller ikke, kan du, etter avtale med legen, bli undersøkt ved at du selv tar en prøve fra skjeden, hvis du er kvinne, eller som mann ved å ta en morgenurinprøve.


Medisinsk behandling:

Har du klamydia, skal du behandles med antibiotika, enten et makrolid eller et tetrasyklin. Din partner skal også behandles. Hvis du er gravid, eller ikke tåler makrolid eller tetrasyklin, kan legen gi deg ampicillin. En kvinne under 30 år som skal ha spiral, bør først undersøkes for klamydia, fordi hun ikke kan vite om hun er smittet. Hvis du har klamydia, skal infeksjonen behandles innen du får satt inn spiralen. Det er for å unngå at bakteriene kan bli ført opp i livmoren og egglederne med spiralen. Du skal også undersøkes for klamydia før en provosert abort, hvis du er under 30 år.

Spesielle forhold hos barn

Nyfødte barn kan få øyebetennelse, hvis moren har klamydia på fødselstidspunktet. Øyebetennelse med klamydia skal behandles med et makrolid i 14 dager. Hvis den nyfødte har øyebetennelse med klamydia, skal både barnets mor og far ha behandling.

Smitteveier

Klamydia smitter ved at du har sex med en person som har klamydia. Derfor er det viktig at du unngår å bli smittet, og unngår å smitte andre. Bruk kondom når du er sammen med en person som kan være smittet.

Sist revidert: 19.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.