Gonoré

Hva er gonoré?

Gonoré er en kjønnssykdom som gir betennelse i urinrøret. Hos kvinner kan betennelsen også sitte i livmorhalsen. Gonoré skyldes bakterien Neisseria gonorrhoeae. Gonoré er en relativt sjelden sykdom i dag, men antallet av smittede er stigende.

Hvordan forløper sykdommen?

Hvis gonoré blir behandlet hurtig, blir du frisk uten at sykdommen får følger. Hos en kvinne kan gonoré spre seg til egglederne og etterlate arr, som gir økt risiko for at kvinnen blir gravid utenfor livmoren. Det er dessuten risiko for at kvinnen blir steril.

Menn kan få gonoré i bitestikkelen (bitestikkelbetennelse), og det kan føre til nedsatt fruktbarhet.

Nyfødte barn kan få alvorlig øyebetennelse hvis moren har gonoré. Hvis øyebetennelsen ikke blir behandlet, kan barnet bli blindt.

I sjeldne tilfeller kan gonoré gi betennelse i et ledd, så man får feber og smerter i leddet.

Hvem får sykdommen?

Alle kan få gonoré, men sykdommen er mest vanlig hos 15-25-åringer. Noen blir smittet etter besøk hos prostituerte under reiser til Østen eller Øst-Europa. Blir man smittet i Østen, er gonoré-bakterien ofte svært resistent overfor antibiotika.

Hva er årsaken til gonoré?

Gonoré skyldes smitte med bakterien Neisseria gonorrhoeae.

Symptomer

Bilde av utflod ved gonore» Vis større bildeBetennelsen sitter i urinrøret og (hos kvinner) i livmorhalsen. Derfor kan kvinnen få utflod fra skjeden, og mannen utflod fra urinrøret - en såkalt «dryppert». Du har svie og smerter når du later vannet.

Mange kvinner og noen menn har ingen symptomer, men de kan smitte andre. Gonoré kan sitte forskjellige steder avhengig av hvilken form for sex du har hatt. Du kan få gonoré i endetarmen - det gir smerter i endetarmen, og det kan renne ut betennelse, eventuelt med blod i. Gonoré kan også sette seg i halsen og gi lett feber, men ikke egentlig halsbetennelse.

Undersøkelser

På menn vil legen ta en prøve fra urinrøret, endetarmen og svelget, på kvinner tas dessuten en prøve fra livmorhalsen. Legen kan selv mikroskopere litt sekret, men vil oftest sende alle prøvene til et laboratorium. Et par dager etter kan laboratoriet så gi svar på om du har gonoré.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Du begrenser risikoen for å få gonoré hvis du bruker kondom når du har sex med en partner du ikke ved om er smittet.


Medisinsk behandling:

Gonoré behandles med antibiotika, men flere og flere gonoré-bakterier er blitt resistente overfor forskjellige antibiotika. Resultatet av undersøkelsen som laboratoriet foretok, kan gi svar på om du skal behandles med et annet antibiotikum enn det legen ga deg til å begynne med.

Normalt får du antibiotika avhengig av hva bakterien er følsom for; ofte et fluorokinolon (ciprofloksacin) som tabletter, eller et cefalosporin (ceftriakson) som innsprøytning i en muskel. Én dose er nok.

Hvis legen ikke vet hva bakterien er resistent overfor, vil du ofte bli behandlet med et makrolid (azitromycin) som tabletter og et cefalosporin (ceftriakson) som injeksjon.

Spesielle forhold hos barn

Et nyfødt barn kan bli smittet i øynene under fødselen, hvis moren har gonoré. Barnet kan få en øyebetennelse, som kan gjøre det blindt, hvis ikke det blir behandlet hurtig med ceftriakson.

Smitteveier

Man blir smittet ved å ha sex med en person som har gonoré. Hvis man bruker kondom, er risikoen for å få gonoré begrenset.

Hvis du får konstatert gonoré, må du fortelle det til dem du har hatt sex med, så de også kan bli behandlet. Du bør så vidt det er mulig ikke ha sex med noen før du er blitt frisk igjen.

Sist revidert: 19.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.