Flass

Hva er flass?

Bilde av flass og flasseksem i hodebunnen» Vis større bildeFlass i hårbunnen (seboreisk dermatitt, pityriasis simplex, pityriasis capitis) kan utvikle seg til seboreisk eksem, som begynner med - eller kun viser seg som - flass i hårbunnen.

Hvordan forløper sykdommen?

Flass i hårbunnen er en kronisk lidelse. Mengden av flass kan variere mye. Man kan ha perioder nesten uten plager, men plutselig kan flassingen tilta uten at man kan finne årsaken. Plagene avtar som regel om sommeren, når hårbunnen får lys og luft.

Tilstanden kan blusse opp med kløe og eksem, som først og fremst brer seg til ansiktet, ørene og brystet og gir revner i huden og risiko for infeksjon med bakterier. Noen ganger kan denne typen eksem også vise seg i hudfoldene, f.eks. i armhulene, under brystet eller ved kjønnsorganene.

Hvem får sykdommen?

Har du økt sekresjon av talg, får du ofte flass i hårbunnen. Alle aldersgrupper kan få det, men man har sjelden symptomer før puberteten - bortsett fra i spedbarnsalderen. Spedbarn har ofte flass i form av skurv, men sjelden eksem i hårbunnen, ansiktet eller i bleieregionen.

Hva er årsaken til flass?

Mennesker med økt talgsekresjon får oftere flass i hårbunnen. Det er i noen grad arvelig. Mørkhårede har større tilbøyelighet til økt talgsekresjon, og derfor får de også oftere flass i hårbunnen, fet hud og flere kviser. Mannlige kjønnshormoner (androgener) stimulerer talgsekresjonen. Infeksjon med gjærsoppen Malassezia furfur/Pityrosporum ovale spiller også inn.

Symptomer

Flasset er små og litt fettete hudflak, og de sitter gjerne fast i håret. Som regel får du spredt flassdannelse i hele hårbunnen, men du kan ha områder hvor det er tykkere og mere fastsittende flassdannelse. Mer utbredte forandringer med eksem kan gi kløe, og flasseksem kan medføre hårtap.

Behandling

Behandlingen avhenger av hvor kraftig du er angrepet. Dersom du bare har litt flass i hårbunnen, har du neppe behov for behandling.

Lette grader av flass i hårbunnen, i ansiktet og på rygg og bryst kan du holde nede hvis du vasker håret og huden med en medisinsk sjampo som inneholder en tjære- eller svovelforbindelse eller et soppdrepende middel (ketokonazol, ciklopiroksolamin), som er virksomt mot soppen Pityrosporum ovale.

Ved alvorligere flassdannelse kan det være nødvendig å behandle håret med olje eller salisylvaselin for å løsne flasset. Denne behandlingen kan eventuelt kombineres med et binyrebarkhormon i flytende form, hvis du har kløe og eksem.

Spesielle forhold hos barn

Spedbarn får ofte skurv. Skurv skyldes også økt talgsekresjon, og det viser seg ved litt fettet flassdannelse i hårbunnen. Skurv forsvinner som regel i løpet av barnets første leveår.

Sist revidert: 12.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.