Brystbetennelse

Hva er brystbetennelse?

Brystbetennelse (mastitis) er en tilstand med ømme, varme og røde knuter i brystet. Sykdommen sees hyppigst i forbindelse med amming.

Hvordan forløper sykdommen?

Sykdommen går som regel over av seg selv uten å etterlate komplikasjoner.

Hvem får sykdommen?

Det er mest kvinner som ammer som får brystbetennelse.

Hva er årsaken til brystbetennelse?

Årsaken til brystbetennelse er nesten alltid en opphopning av melk i melkekjertlene pga. tilstopping av melkegangene. Rifter i brystvorten og trykk mot brystet kan medføre en tilstopping av melkegangene. Tilstopping kan også skyldes gal sugeteknikk, og uregelmessig amming med for lange pauser imellom. Når melkegangene er tilstoppede, er det økt risiko for at det trenger bakterier inn i brystvevet (bakteriell mastitis). Du kan også få brystbetennelse, selv om du ikke ammer, idet betennelsen kan komme inn i brystet gjennom sår på brystvortene.

Symptomer

Du får ømme, varme og spente knuter i brystet, og brystet blir helt hardt og oppsvulmet. Du kan også få feber, frysninger og føle deg utilpass. Hvis betennelsen skyldes bakterier, kan lymfeknutene i armhulen bli ømme og spente.

Undersøkelser

Legen kan se at det er brystbetennelse. I noen tilfeller vil legen ta en bakterieprøve fra brystvorten.

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

Det er viktig at du fortsetter ammingen ved brystbetennelse for å stimulere melkeproduksjonen og for å tømme brystet for melk. Det er avgjørende å få tømt brystet helt, og derfor skal barnet ammes ved det betente brystet først. Sørg for at sugeteknikken er i orden, så nedløpsrefleksen stimuleres. Skift evt. ammestillinger, så barnet kan tømme alle områder i brystet.

Varme og massasje av brystet kan hjelpe på tømmingen. Det kan være en god idé å legge en varmeflaske mot det betente brystet. Varmen er med på å åpne melkegangene, så melken lettere kan komme ut. Det kan også være godt å ta et varmt bad for å varme opp det ømme området.

Hvis barnet ikke suger ordentlig, kan du bruke en brystpumpe så brystet kan bli tømt. Det er viktig å la brystvortene tørke godt innen du tar på brystholderen igjen, for å unngå at det kommer bakterier til brystvortene.


Medisinsk behandling: 

Hvis brystet fortsetter med å være ømt, og du får feber, eller hvis du ikke ammer og har ømt bryst og feber, bør du kontakte legen. Det kan hende må du få penicillin.

Sist revidert: 05.08.2016Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.