Blødningsforstyrrelser

Hva er blødningsforstyrrelser?

De fleste kvinner har menstruasjon én gang hver måned fra puberteten til overgangsalderen. En regelmessig menstruasjonssyklus er en blødning som varer 4-7 dager etterfulgt av en blødningsfri periode på cirka 3 uker. Deretter menstruasjon igjen osv. Blødningsforstyrrelser er endringer i den normale menstruasjonssyklus. Blødningsforstyrrelser er ikke en sykdom i seg selv, men det kan være et symptom på at det er en forstyrrelse i hormonbalansen.

Forstyrrelser i hormonbalansen kan sees ved stress og psykiske belastninger. Det kan også utløses av kraftig sportsaktivitet. I noen tilfeller skyldes det sykdom, f.eks. en infeksjon i livmorhalsen, og i sjeldne tilfeller kan blødningsforstyrrelser skyldes en kreftsykdom.

Hvordan forløper sykdommen?

Blødningsforstyrrelser er nesten alltid forbigående og helt godartede. Men hvis du blør etter overgangsalderen, kan det være snakk om mer alvorlige lidelser.

Hvem får sykdommen?

De fleste kvinner har opplevd blødningsforstyrrelser en eller flere ganger i livet, og bare hos et fåtall skyldes det sykdom. Omkring en femtedel av kvinner i 15-20-årsalderen har uregelmessige blødninger i løpet av et år. Ofte skyldes det tilfeldige og ufarlige hormonforstyrrelser som går over av seg selv. Blødningsforstyrrelser er også hyppige hos kvinner i overgangsalderen, men blødningsforstyrrelser kan komme i alle aldre. Hvis det kommer uregelmessige blødninger etter at man har holdt opp med å menstruere, bør man kontakte legen sin, da det kan være tegn på alvorlig sykdom.

Hva er årsaken til blødningsforstyrrelser?

Hos yngre kvinner skyldes blødningsforstyrrelser nesten alltid uregelmessige eggløsninger. Yngre kvinner kan også få småblødninger på grunn av betennelse (f.eks. klamydia) i livmorhalsen. Hos yngre kvinner som driver overdreven mosjon, og kvinner som lider av spiseforstyrrelser, kan hormonbalansen bli satt ut av spill, og blødningene kan bli svake eller utebli helt.

Kvinner i 20-24-årsalderen kan få blødningsforstyrrelser som en bivirkning av bruk av prevensjon. De viser seg som småblødning i p-pille-perioden, eller som kraftige blødninger på grunn av spiral. I mer sjeldne tilfeller skyldes det betennelse i livmorhalsen (f.eks. klamydia) eller slimhinnepolypper i livmormunnen. Blødninger ved samleie kan skyldes celleforandringer på livmorhalsen.

Blødningsforstyrrelser i 40-50-årsalderen skyldes oftest hormonforstyrrelser på grunn av uregelmessige eggløsninger. Når du nærmer deg 50-årsalderen, opphører eggløsningene gradvis. Du kommer derfor til å mangle hormonet gestagen, som blir dannet i forbindelse med eggløsningen. Ved utilstrekkelig gestagenmengde blir slimhinnen i livmoren avstøtt for tidlig, og det medfører en blødning som kommer før den forventede menstruasjonen.

Menstruasjonene holder som regel opp omkring 50-årsalderen, men det varierer fra kvinne til kvinne. Hos noen stopper de i begynnelsen av 40-årene, mens de hos andre fortsetter til slutten av 50-årene. For nesten alle kvinner gjelder det, at de siste 4-6 blødningene er uregelmessige, før blødningene stanser helt.

Blødningsforstyrrelser etter overgangsalderen kan i sjeldne tilfeller skyldes kreft. Kvinner som begynner å få uregelmessige blødninger etter at menstruasjonene er opphørt, skal alltid undersøkes for kreft.

Symptomer

Helt unge kvinner med blødningsforstyrrelser føler seg som regel svært plaget av symptomene. Blødningene kan være langvarige, til tider smertefulle (menstruasjonssmerter), og du kan ikke være sikker på når neste menstruasjon kommer.

I overgangsalderen viser symptomene seg ved at menstruasjonene blir mer uregelmessige, og de kan «hoppe over» innimellom. Tidligere kunne du kanskje beregne med sikkerhet når neste menstruasjon ville komme, men det kan du ikke lenger. Noen menstruasjoner kommer før tiden og varer lengre. Etterhvert blir det lengre og lengre imellom, og du får symptomer på overgangsalderen i form av hetetokter og svetteutbrudd. Til slutter stopper blødningene helt.

Undersøkelser

Hos legen får du foretatt en gynekologisk undersøkelse. Ved mistanke om blodmangel får du tatt en blodprøve for å måle innholdet av hemoglobin. Unge kvinner blir som regel undersøkt for klamydia. Hvis det er mistanke om at du kan ha celleforandringer på livmorhalsen, henviser legen deg til en kikhullsundersøkelse hos en gynekolog. Hos kvinner med blødningsforstyrrelser etter overgangsalderen, kan det være nødvendig å foreta en utskrapning for å undersøke livmoren for kreftsykdom.

Behandling

Langvarige og uregelmessige blødninger kan behandles med hormoner.

Unge kvinner med blødningsforstyrrelser behandles best med p-piller.

Litt eldre kvinner kan ha blødningsforstyrrelser på grunn av spiral. I så fall kan de få spiralen fjernet, og erstattet med en spiral som inneholder et gestagenhormon. P-piller kan også hjelpe. Hvis blødningsforstyrrelsene skyldes p-piller, kan det mange ganger hjelpe å skifte til et annet merke med en annen sammensetning av hormoner. Kvinner med uregelmessige blødninger i perioden omkring overgangsalderen kan behandles med gestagen i de siste 2 ukene av hver menstruasjonssyklus.

Hvis blødningene er regelmessige, men alt for kraftige, kan de minskes med traneksamsyre eller med en gestagenspiral. Midler mot gikt, såkalte NSAID, kan også anvendes mot for kraftige, regelmessige blødninger.

Sist revidert: 26.06.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.