Betennelse i prostata

Hva er betennelse i prostata?

Betennelse i prostata (prostatitis) er en betennelse i blærehalskjertelen (prostata). Den finnes i to former. Den vanligste formen, som utgjør ca. 90% av tilfellene, er en betennelseslignende tilstand, hvor symptomene er langvarige (kroniske), og hvor det ikke finnes virksom behandling. Den andre formen, som utgjør ca. 10% av tilfellene, skyldes infeksjon med bakterier. Denne formen kan behandles med antibiotika.

Hvordan forløper sykdommen?

Ved prostatabetennelse som ikke skyldes bakterier, er symptomene langvarige (kroniske). Ved betennelse som skyldes bakterier, blir du behandlet med antibiotika, og du blir raskt frisk igjen.

Hvem får sykdommen?

Det er voksne menn som får betennelse i prostata.

Hva er årsaken til betennelse i prostata?

I de tilfellene som skyldes tarmbakterier, er det oftest E. coli fra urinen som gir betennelsen. I de tilfellene hvor det er snakk om en betennelseslignende tilstand, kjenner man ikke årsaken.

Symptomer

De tilfellene som skyldes bakterier, kan ha et akutt forløp som ligner blærebetennelse. Du kan ha svie ved vannlating, hyppig vannlating og vanskeligheter med å late vannet. Du kan også få feber.

De tilfellene som skyldes en betennelseslignende tilstand, gir svake, varierende eller vedvarende symptomer. Du kan få smerter i mellomkjøttet (perineum), i pungen, i området over penis eller i lysken enten i den ene eller i begge sider. Smertene beskrives ofte som en dump smerte, og kan være tilstede hele tiden eller kan komme i anfall. Smertene kan forverres ved utløsning (ejakulation).

Undersøkelser

Du må levere en urinprøve, som legen undersøker for bakterier, hvite blodlegemer eller blod. Prostata kan bli undersøkt ved at legen stikker en finger opp i endetarmen. Med fingeren kan legen kjenne om prostata er forstørret og øm, og ved å massere prostata kan legen få noe sekret ut i urinrøret, og dette sekretet kan deretter undersøkes for bakterier. Hvis du har prostatabetennelse med en betennelseslignende tilstand finner legen ofte ikke noe unormalt ved disse undersøkelsene utover at du er øm i prostata.

Behandling

Hva kan du selv gjøre?

Hvis du har betennelse i prostata, kan du ha nytte av å drikke rikelig. Da danner du mer urin, slik at prostata blir «gjennomskyllet».


Medisinsk behandling:

Svake smertestillende midler kan hjelpe på smertene og få en eventuell feber til å synke. Bredspektrede penicilliner og pivmecillinam virker på bakterier i blæren. Fluorokinoloner og trimetoprim trenger også inn i prostata og er virksomme her.

Smitteveier

Når betennelsen i prostata skyldes bakterier er det ikke snakk om smitte fra en person til en annen. Årsaken er at dine egne bakterier fra tarmkanalen er blitt overført til urinrøret, hvorfra bakteriene er kommet opp i urinblæren og videre til prostata.

Sist revidert: 10.02.2017Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.