Bensår pga. åreforkalkning

Hva er bensår pga. åreforkalkning?

Bilde av bensår» Vis større bildeNår kretsløpet blokkeres på grunn av åreforkalkning, oppstår det mangel på oksygen og næringsstoffer i vevet. Dermed går vevet til grunne, og det oppstår sår i huden. På grunn av vevsdød er disse sårene ofte dype. Sorte områder er uttrykk for dødt vev. Det er alltid smertefulle sår.

Hvordan forløper sykdommen?

Åreforkalkningssåret oppstår raskt, eventuelt etter at du har fått et mindre slag mot huden. Det brer seg, og det kommer flere sår til. Ofte har benet vært preget av oksygenmangelsmerter eller nattlige hvilesmerter i benet før såret oppstår. Uten behandling brer sårene seg. Det kan i verste fall oppstå koldbrann, hvor tær og fot blir ildrøde og iskalde. Amputasjon kan være nødvendig. Hvis årene kan opereres, heler sårene.

Hvem får sykdommen?

Røykere er særlig utsatte, og pasienter med diabetes. Eldre rammes mye hyppigere enn yngre.

Hva er årsaken til bensår pga. åreforkalkning?

Utover røyking er forhøyet kolesterol og forhøyet blodtrykk medvirkende til åreforkalkningen, som igjen forårsaker sårdannelse.

Symptomer

Et hurtig oppstått bensår som ikke heler som det skal, og med mange smerter, kan være et symptom på alvorlig åreforkalkning i bena. Det er viktig at du går til legen for å få undersøkt kretsløpet.

Undersøkelser

Først og fremst vil legen forsøke å kjenne pulsen din på fotryggen eller på innsiden av ankelen. Hvis pulsen kan kjennes på et av de stedene, har du ikke alvorlig åreforkalkning. Hvis det ikke er tilfellet, vil legen kanskje måle blodtrykket på ankelen eller henvise deg til et laboratorium hvor trykket på stortåa kan måles. Det er ikke ubehagelig å få målt tåtrykk. Tåtrykket gir et ganske presist mål for hvor mye åreforkalkning du har.

Hvis åreforkalkning er årsak til såret, bør pulsårene til benet røntgenfotograferes. Røntgenundersøkelse foretas ved at det etter at du har fått satt lokalbedøvelse i lysken innføres et tynt rør (kateter) i pulsåren. Gjennom kateteret injiseres litt kontraststoff, slik at karsystemet kan fotograferes. Eventuelt kan en avgrenset forsnevring under gjennomlysning utblokkes med et spesielt ballongkateter (ballongutvidelse).

Behandling

Bensår på grunn av åreforkalkning heler først når kretsløpet er blitt normalisert. Du vil derfor bli henvist til karkirurgisk sykehusavdeling, som kan foreta en såkalt by-pass-operasjon med nye kar. Eventuelt kan det holde å få foretatt en ballongutvidelse av forsnevringen i pulsåren.


Hva kan du selv gjøre?

Det er ingen legemidler som kan oppløse forsnevringen, men gangtrening kan åpne nye kar, som kan forbedre blodsirkulasjonen. Hvis du skal forebygge ny åreforkalkning, må du slutte å røyke.

Ved behandling av sårene velger man sårpleiemidler, som virker lindrende på sårsmerter. Tynne skumplater, som kan ligge på i flere dager, foretrekkes. Den typen som avgir aktivt smertemiddel kan også forsøkes. Hvis det er risiko for uttørring av såret, eller for blottede sener eller knokkeloverflate, velger legen en sårgelé eller et av de tørre midlene (alginater), som blir til en fuktig gelé ved kontakt med sekret fra såret. Bakteriehemmende sårpleiemidler med sølv forverrer ofte smertene i såret.

Kompresjonsbandasjer må ikke anvendes, fordi det er risiko for avklemning av kretsløpet og trykkskade i huden. Sår som følge av åreforkalkning blir sjelden infiserte, med mindre det er snakk om koldbrann i tær og fot. Ved koldbrann er amputasjon nødvendig for å unngå blodforgiftning.

Svakere smertestillende midler, f.eks. acetylsalisylsyre eller paracetamol, er ofte ikke tilstrekkelig for å fjerne smerter fra åreforkalkningssåret. Smertene kan være vanskelige å skjelne fra oksygenmangelsmerter i fot og ben. Denne typen smerter må ofte behandles med sterke smertestillende midler, f.eks. morfin.

Sist revidert: 10.02.2017Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.