Åreknuter

Hva er åreknuter?

Åreknuter (varicer) er synlige, uregelmessige utvidelser i benas overflatiske blodårer (vener). Det kan også være åreknuter i spiserøret.

Hvordan forløper sykdommen?

Åreknuter utvikles typisk langsomt over år eller tiår, og gir i de fleste tilfeller kun kosmetiske problemer. Komplikasjoner til åreknuter kan bestå i overflatisk årebetennelse, eksem og bensår.

Overflatisk årebetennelse (tromboflebitis) er en gammel betegnelse for blodproppdannelse i en overflatisk vene. Venen føles som en fast, svært øm streng, med rødlig misfarging av huden over venen. Smerter og misfarging forsvinner normalt i løpet av 1-2 uker, mens venen ofte fortsatt kan føles som en fast streng under huden. Huden omkring åreknutene kan gradvis forandres, slik at det etterhvert oppstår eksem. Det er viktig å forebygge eksemdannelse, og søke lege hvis det oppstår, da eksem kan føre til utvikling av skinnebenssår (venøst ulcus cruris). Venøse bensår fører svært sjelden til amputasjon av benet, men tilheling av såret krever ofte langvarig behandling.

Hvem får sykdommen?

Litt flere kvinner enn menn, og flere eldre enn yngre får åreknuter.

Hva er årsaken til åreknuter?

Venenes funksjon er å lede blodet tilbake til hjertet. Venene inneholder veneklaffer, som skal forhindre at blodet går feil vei når man ved bevegelse av benas muskler øker blodtrykket i en vene.

Åreknuter oppstår hvis veneblodtrykket i benas blodårer blir så høyt, at blodkaret gir etter og utvides. Hos personer med meget elastisk bindevev kan åreknuter dannes ved normalt veneblodtrykk. I de fleste tilfeller skyldes utviklingen av åreknuter en kombinasjon av utette veneklaffer, ettergivende bindevev og stillestående arbeid.

Gravide utvikler ofte åreknuter, da den endrede hormonbalansen medfører mer ettergivende bindevev, og den gravide livmorens trykk på bekkenvenene vanskeliggjør blodets passasje ut av bena.

Åreknuter kan også oppstå som følge av blodpropper i benas dype vener.

Symptomer

Små åreknuter gir som regel ingen symptomer. I takt med at åreknutene tiltar, kan det oppstå tyngde- og tretthetsfornemmelse i bena, spesielt etter at man har stått oppreist i lengre tid. Åreknutene kan noen ganger være ømme, og bena kan hovne opp i løpet av dagen. Hos gravide utvikles sjelden alvorligere symptomer, og symptomene avtar som regel vesentlig etter graviditeten.

Undersøkelser

Du vil få foretatt en ultralydskanning av benet for å påvise defekte veneklaffer og eventuelle blodpropper i de dype venene.

Behandling

Hva kan jeg selv gjøre?

Behandlingen av åreknuter kan være kompresjonsbehandling for å motvirke trykket i venene. Dette er tilstrekkelig i lette tilfeller, enten i form av en støttestrømpe eller en kompresjonsstrømpe.


Operasjon:

Ved operasjon fjerner man venene med defekte klaffer. Fjerning av overflatiske vener bør først skje etter at man ved ultralydsundersøkelse har sikret seg at det ikke er blodpropper i de dype venene. Som regel foregår operasjonen i lysken, sjeldnere i knehasen. Samtidig fjerner legen den langsgående venen på innsiden av låret (stripping), og selve åreknutene gjennom mange snitt på få millimeter. Noen operasjoner kan foregå med lokalbedøvelse, men full bedøvelse er best. Nesten alle åreknuteoperasjoner kan foregå som dagkirurgi. Gravide med åreknuter skal vente med operasjon til flere måneder etter fødselen.


Medisinsk behandling:

Polydocanol anvendes lokalt ved små resterende åreknuter (etter kirurgi) og til strekformede åresprengninger. Midlet injiseres mens man ligger ned. Polidocanol virker lokalirriterende, og forårsaker at veneveggene kleber sammen.

Heparinoid er en gel eller salve som anvendes ved overflatisk blodproppsdannelse, hvor det påsmøres det angrepne området. Heparinoid hemmer blodets evne til å størkne (koagulere).

Det er de seneste år kommet nye metoder for behandling av åreknuter. Det dreier seg om innføring av katetre i den langsgående venen på innsiden av låret. Ved hjelp av varme (laser eller radiofrekvens) kan man få venen til å lukke seg så åreknutene forsvinner. Injeksjon av skum (polydocanol pluss luft) har samme effekt.

Sist revidert: 25.09.2018Utarbeidet av Dansk Lægemiddel Information A/S og Felleskatalogen AS.