Kariesprofylaktikum.

ATC-nr.: A01A A01

 

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkMiljørisiko i Norge
 A01A A01
Natriumfluorid
 
Miljørisiko: Bruk av elektrolytter gir ingen miljøpåvirkning.
Miljøinformasjonen (datert 31.05.2018) er utarbeidet av Laboratoire Aguettant.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

SUGETABLETTER 0,25 mg, 0,50 mg og 0,75 mg: Hver sugetablett inneh.: Natr. fluorid. aeqv. fluor 0,25 mg, resp. 0,50 mg et 0,75 mg, sorbitol. 150 mg, xylitol. 155 mg. Sugetabletter 0,25 mg har bringebær-, peppermynte-, banan- eller sitronsmak, sugetabletter 0,50 mg har bringebær-, peppermynte-, banan- eller sitronsmak, sugetabletter 0,75 mg har peppermyntesmak.


Indikasjoner

Kariesprofylakse. Kariesprofylakse hos individer med lav spyttsekresjon (munntørrhet bl.a. pga. medikamentbruk, sykdommer som fører til redusert spyttsekresjon o.l.).

Dosering

Dosering tilpasses alder, naturlig innhold av fluor i drikkevannet og ev. inntak av andre fluorholdige midler (opplysninger om drikkevannets naturlige fluorinnhold kan fås på apotek). Den forebyggende effekten øker sannsynligvis hvis dagsdosen fordeles på morgen og kveld, men dosen kan ev. tas på én gang, fortrinnsvis etter tannpuss om kvelden.
Voksne: Egnet daglig dose 1,5 mg.
Barn og ungdom:

Daglig dose når naturlig fluorinnhold i drikkevannet er (mg/liter):

 

0-0,25

0,25-0,50

0,50-0,75

0,75-1

6 mnd.-3 år

0,25 mg

 

 

 

3-12 år

0,50 mg

0,25 mg

 

 

12-18 år

1 mg

0,75 mg

0,50 mg

0,25 mg

Administrering: Sugetablettene tygges, suges langsomt eller knuses i maten.

Kontraindikasjoner

Overfølsomhet for innholdsstoffene.

Forsiktighetsregler

Forsiktighet bør utvises ved naturlig fluorinnhold i drikkevannet over 0,75 mg/liter. Forsiktighet bør utvises ved samtidig inntak av fluor i tannkrem, skyllevæsker og tyggegummi. Bør ikke brukes ved fruktoseintoleranse.

Graviditet, amming og fertilitet

Kan brukes under graviditet og amming.
Fluorid/fluor

 

Bivirkninger

Beskrivelse av frekvensintervaller
Bivirkninger er sjeldne ved anbefalt dose.
Inntak av for store fluordoser over tid vil hos barn <12 år kunne føre til dental fluorose med hvite flekker i emaljen.

Rapportering av bivirkninger


Overdosering/Forgiftning

Overdosering over lengre tid hos barn <12 år kan føre til dental fluorose med hvite og brune flekker i emaljen. Langvarig stor overdosering (daglig over 0,2-0,4 mg/kg) kan føre til skjelettfluorose. Akutte symptomer, spesielt gastrointestinale (kvalme, brekninger, diaré) kan sees ved doser på ca. 1-2 mg/kg kroppsvekt. Minste letale dose er 5 mg/kg kroppsvekt.
Se Giftinformasjonens anbefalinger: A01A A01

Egenskaper

Virkningsmekanisme: Beskytter mot karies ved at fluor inkorporeres i emaljens krystallgitter under tennenes mineraliseringsperiode. Gir i tillegg til systemisk effekt også en direkte kariesforebyggende virkning ved inkorporering i tannbelegg og emalje på allerede frembrutte tenner. Effekten skyldes trolig dels en nedsettelse av tannemaljens oppløselighet, dels en hemming i bakterielle enzymer i plakk slik at syreproduksjonen nedsettes, samt at emaljens remineralisering økes ved tilstedeværelse av frie fluoridioner. Det er holdepunkter for at den lokale fluorvirkning er vel så viktig som den systemiske, og sugetabletter er å foretrekke så snart barn kan tygge/suge slike tabletter (fra ca. 2 års alder).
Absorpsjon: Raskt og nesten fullstendig.
Fordeling: Til alle organer, kumuleres i ben- og tannvev.
Utskillelse: Hovedsakelig via nyrene, ca. 10% i feces.

Sist endret: 27.11.2019
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

04.06.2018


 

Pakninger, priser, refusjon og SPC


Flux, SUGETABLETTER:

StyrkePakning
Varenr.
SPC1Refusjon2
Byttegruppe
Pris (kr)3R.gr.4
0,25 mgBanansmak: 200 stk. (boks)
434977
SPC_ICON-
-
*F
Bringebærsmak: 200 stk. (boks)
117307
SPC_ICON-
-
*F
Peppermyntesmak: 200 stk. (boks)
542076
SPC_ICON-
-
*F
Sitronsmak: 200 stk. (boks)
020371
SPC_ICON-
-
*F
0,50 mgBanansmak: 200 stk. (boks)
435073
SPC_ICON-
-
*F
Bringebærsmak: 200 stk. (boks)
120330
SPC_ICON-
-
*F
Peppermyntesmak: 200 stk. (boks)
542092
SPC_ICON-
-
*F
Sitronsmak: 200 stk. (boks)
020310
SPC_ICON-
-
*F
0,75 mgPeppermyntesmak: 200 stk. (boks)
542100
SPC_ICON-
-
*F

1Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.

2Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

3Angitt pris er maksimal utsalgspris fra apotek. Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne *. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

4Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

absorpsjon: Opptak i kroppen. Virkestoff absorberes av kroppen for å kunne transporteres til de steder de skal virke. Opptak kan skje gjennom tarmvegg, hud og slimhinner.

diaré (løs mage): Tyntflytende og hyppig avføring. Diaré som skyldes bakterie- eller virusinfeksjon kalles enteritt eller gastroenteritt.

enzym: Protein som katalyserer (øker hastigheten på) biokjemiske reaskjoner i en celle.

fertilitet (fruktbarhet): Evnen til å få barn.

forgiftning: Tilstand som skyldes inntak av giftige stoffer, slik som legemidler, rusmidler, kjemikalier eller stoffer som finnes naturlig i dyr og planter, i en slik mengde at det kan føre til alvorlig skade.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

karies (hull i tennene, tannråte): Karies er den vanligste sykdommen i munnhulen, og kan oppstå når det er ubalanse mellom bakteriene og miljøet i munnhulen. Bakteriene fordøyer sukker fra maten vår, og omdanner det til organiske syrer. Syren gir lavere pH-verdi (kalt et syreangrep), og tannens mineraler oppløses gradvis.

kontraindikasjoner: Forhold som i et spesielt tilfelle taler imot en viss handlemåte, f.eks. en behandlingsmetode. I Felleskatalogtekstene må de forhold som angis tolkes som absolutte kontraindikasjoner, hvilket betyr at bruken skal unngås helt.

kvalme: Kvalme (nausea) er en ubehagsfornemmelse i mellomgulv og mage, som ofte er fulgt av en følelse av at en vil kaste opp. Kvalme kan forekomme f.eks. ved reisesyke, graviditet, migrene, sykdom i mage-tarmkanalen, forgiftninger, sykdom i hjernen/indre øret, skader i hodet/hjernen og bruk av legemidler (bivirkning).

munntørrhet (xerostomi, tørr munn): Tørre slimhinner i munnen som følge av nedsatt spyttsekresjon.