Bacimycin

Actavis

Antibiotikum + antiseptikum.

ATC-nr.: D06A X05

  

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkMiljørisiko i Norge
 A01A B03
Klorheksidin
 
PNEC: 0,084 μg/liter
Salgsvekt: 2 182,42601 kg
Miljørisiko: Bruk av klorheksidin gir middels høy risiko for miljøpåvirkning.
Bioakkumulering: Klorheksidin har lavt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Klorheksidin er potensielt persistent.
Miljøinformasjonen (datert 02.03.2018) er utarbeidet av GlaxoSmithKline Consumer Healthcare.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

SALVE: 1 g inneh.: Sinkbacitracin 500 IE, klorheksidinacetat 5 mg, flytende parafin, hvit vaselin.


Indikasjoner

Lokalt ved overflatiske hudinfeksjoner forårsaket av grampositive og gramnegative patogene bakterier. Impetigo, paronyki, furunkulose, infiserte sår og eksemer. Profylaktisk ved rifter og overflatiske brannsår.

Dosering

Påsmøres 2-3 ganger daglig. Anbefales på tørre sår og tørr, skjellende hud.

Kontraindikasjoner

Overfølsomhet for innholdsstoffene.

Forsiktighetsregler

Ved kontakt med det indre øret kan klorheksidin virke toksisk og gi døvhet. Bruk i ørene må derfor unngås.

Graviditet, amming og fertilitet

Graviditet: Absorberes ikke ved bruk på sår eller infisert hud, og forårsaker sannsynligvis ikke fosterskadelige effekter.
Amming: Kan brukes.
Bacitracin

 

Bivirkninger

Beskrivelse av frekvensintervaller
OrganklasseBivirkning
Hud
SjeldneAllergisk hudutslett
Immunsystemet
SjeldneAnafylaktisk reaksjon
FrekvensBivirkning
Sjeldne
HudAllergisk hudutslett
ImmunsystemetAnafylaktisk reaksjon

Rapportering av bivirkninger


Overdosering/Forgiftning

Se Giftinformasjonens anbefalinger: D06A X05

Egenskaper

Virkningsmekanisme: Bacitracin: Virker baktericid ved å hemme bakterienes celleveggdannelse. Har effekt på grampositive bakterier som stafylokokker, streptokokker og clostridier. Inaktiveres ikke av penicillinase, og penicillinaseproduserende stafylokokker er følsomme. Klorheksidin: Virker baktericid ved å ødelegge bakterienes cellemembran. Mest virksomt overfor grampositive bakterier, men har også god effekt på gramnegative bakterier og en viss effekt på noen sopparter.
Absorpsjon: Absorberes ikke i målbare mengder etter lokal påføring.

Oppbevaring og holdbarhet

Oppbevares ved høyst 25°C.

Sist endret: 12.02.2020
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

04.05.2018


 

Pakninger, priser, refusjon og SPC


Bacimycin, SALVE:

StyrkePakning
Varenr.
SPC1Refusjon2
Byttegruppe
Pris (kr)3R.gr.4
15 g
596627
SPC_ICONBlå resept
-
*F

1Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.

2Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

3Angitt pris er maksimal utsalgspris fra apotek. Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne *. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

4Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

absorpsjon: Opptak i kroppen. Virkestoff absorberes av kroppen for å kunne transporteres til de steder de skal virke. Opptak kan skje gjennom tarmvegg, hud og slimhinner.

anafylaktisk reaksjon (anafylaksi): Akutt og alvorlig allergisk reaksjon med symptomer som feber, utslett, opphovning, pustebesvær og blodtrykksfall. Anafylaktisk sjokk er livstruende om man ikke setter i gang med legemiddelbehandling i form av antihistaminer og adrenalin.

antiseptikum (antiseptika): Middel som dreper eller hemmer bakterier og andre mikroorganismer på kroppens overflate. Et antiseptisk middel brukes til å forebygge at en infeksjon oppstår på huden eller i sår.

eksem: Samlebetegnelse for overflatiske hudbetennelser som vanligvis er langvarige og ikke-smittsomme. Vanligvis får man ett eller flere symptomer som rødhet, hevelser, småblemmer, hudfortykkelse og hudavflassing. Eksem kan ha flere årsaker som f.eks. arvelige faktorer, eller stoffer som kommer i kontakt med huden som nikkel og vaskemidler, såkalt kontakteksem.

fertilitet (fruktbarhet): Evnen til å få barn.

forgiftning: Tilstand som skyldes inntak av giftige stoffer, slik som legemidler, rusmidler, kjemikalier eller stoffer som finnes naturlig i dyr og planter, i en slik mengde at det kan føre til alvorlig skade.

furunkulose (hårfollikkelbetennelse i flere hårfollikler): Hårfollikkelbetennelse.

impetigo (brennkopper): Bakterieinfeksjon som skyldes stafylokokker eller hemolytiske streptokokker. Typiske symptomer er små blemmer som sprekker og dekkes av en gulaktig skorpe. Sees oftest i ansiktet, særlig rundt nese og munn, og på armer/ben.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

kontraindikasjoner: Forhold som i et spesielt tilfelle taler imot en viss handlemåte, f.eks. en behandlingsmetode. I Felleskatalogtekstene må de forhold som angis tolkes som absolutte kontraindikasjoner, hvilket betyr at bruken skal unngås helt.