Solvezink

BioPhausia

Sinkpreparat.

ATC-nr.: A12C B01

 

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkMiljørisiko i Norge
 A12C B01
Sinksulfat
 
Miljørisiko: Bruk av elektrolytter gir ingen miljøpåvirkning.
Miljøinformasjonen (datert 07.11.2018) er utarbeidet av BioPhausia.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

BRUSETABLETTER 45 mg: Hver brusetablett inneh.: Sinksulfat 125 mg tilsv. Zn2+ 45 mg, sorbitol 115,5 mg, Na+ 106 mg, hjelpestoffer.


Indikasjoner

Venøse og iskemiske leggsår hos pasienter med sinkmangel. Acrodermatitis enteropathica.

Dosering

Ved sårtilheling: Voksne: 1 tablett 3 ganger daglig. Behandlingen pågår til såret er tilhelet, dog høyst 4 måneder.
Ved acrodermatitis enteropathica: Voksne og barn >30 kg: 1 tablett 3 ganger daglig. Barn 10-30 kg: 1/2 tablett 3 ganger daglig. Barn <10 kg: 1/2 tablett daglig.
Administrering: Skal oppløses i et glass vann og tas umiddelbart etter mat for å minske risikoen for kvalme.

Forsiktighetsregler

Da kobberabsorpsjonen kan tenkes påvirket av tilførsel av sink, anbefales kontroll av kobberserumnivået ved høye doser eller langvarig sinkterapi. Inneholder sorbitol og bør ikke brukes ved fruktoseintoleranse. Inneholder 106 mg natrium pr. brusetablett, tilsv. ca. 5% av WHOs anbefalte maks. daglige inntak på 2 g for en voksen.

Interaksjoner

For utfyllende informasjon fra Legemiddelverket om relevante interaksjoner, se A12C B01
Ved samtidig tilførsel av sink og tetrasykliner hemmes absorpsjonen av tetrasykliner (unntatt doksysyklin). Preparatene bør derfor gis med minst 3 timers mellomrom. Absorpsjon av fluorokinoloner kan nedsettes ved samtidig bruk av Solvezink, og kombinasjonen bør derfor unngås.

Gå til interaksjonsanalyse


Graviditet, amming og fertilitet

Graviditet: Bruk under graviditet forventes ikke å forårsake negative effekter på foster.
Amming: Går over i morsmelk, men negative effekter på barn som ammes er usannsynlig.

 

Bivirkninger

Beskrivelse av frekvensintervaller
OrganklasseBivirkning
Gastrointestinale
VanligeDiaré, halsbrann, kvalme
Hud
SjeldneKløe, urticaria, utslett
FrekvensBivirkning
Vanlige
GastrointestinaleDiaré, halsbrann, kvalme
Sjeldne
HudKløe, urticaria, utslett

Rapportering av bivirkninger


Overdosering/Forgiftning

Se Giftinformasjonens anbefalinger: A12C B01

Egenskaper

Virkningsmekanisme: Normaliserer kroppens sinknivå. Sink inngår i et stort antall av kroppens enzymer bl.a. karboanhydrase, alkaliske fosfataser og alkoholdehydrogenase. Mange pasienter med venøse og iskemiske leggsår har sinkmangel. Hos disse pasientene har sinkbehandling ført til raskere sårtilheling. Empirisk har en funnet at pasienter med sykdommen acrodermatitis enteropathica har kraftig reduserte sinkserumverdier, og peroral sinkterapi har medført dramatisk bedring i symptombildet. Tidligere terapi med høye doser oksykinoliner har kunnet seponeres og erstattes med peroral sinkbehandling. Ved behandling av acrodermatitis enteropathica bør serumnivået av sink kontrolleres kontinuerlig for å sikre optimal dosering. Hos dyr er det påvist at sinkmangel resulterer i langsommere tilheling av sår etter kirurgiske inngrep og etter brannskader.
Absorpsjon: Skjer for det meste i duodenum, trolig gjennom aktiv transport.
Terapeutisk serumkonsentrasjon: De pasienter som har hatt god effekt av sink, har ved vedlikeholdsbehandling hatt et sinkserumnivå på 130-150 μg/100 ml (20-30 μmol/liter).
Utskillelse: Hovedsakelig via feces.

Andre opplysninger

Ved bestemmelse av sink i serum, vær oppmerksom på høy kontaminasjonsrisiko.

Sist endret: 06.08.2019
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

26.04.2019


 

Pakninger, priser, refusjon og SPC


Solvezink, BRUSETABLETTER:

StyrkePakning
Varenr.
SPC1Refusjon2
Byttegruppe
Pris (kr)3R.gr.4
45 mg100 stk. (tablettrør)
403956
SPC_ICON-
-
296,70C

1Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.

2Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

3Angitt pris er maksimal utsalgspris fra apotek. Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne *. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

4Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

absorpsjon: Opptak i kroppen. Virkestoff absorberes av kroppen for å kunne transporteres til de steder de skal virke. Opptak kan skje gjennom tarmvegg, hud og slimhinner.

acrodermatitis enteropathica (danbolts sykdom): Sjelden, arvelig sykdom forårsaket av manglende evne til å ta opp sink i tarmen. Uttalte hudsymptomer oppstår, bl.a. i form av rødhet og eksemlignende forandringer rundt munnen, på hender og føtter. Kan også gi hårtap.

diaré (løs mage): Tyntflytende og hyppig avføring. Diaré som skyldes bakterie- eller virusinfeksjon kalles enteritt eller gastroenteritt.

enzym: Protein som katalyserer (øker hastigheten på) biokjemiske reaskjoner i en celle.

fertilitet (fruktbarhet): Evnen til å få barn.

forgiftning: Tilstand som skyldes inntak av giftige stoffer, slik som legemidler, rusmidler, kjemikalier eller stoffer som finnes naturlig i dyr og planter, i en slik mengde at det kan føre til alvorlig skade.

halsbrann (pyrose): En brennende følelse i brystet eller i halsen forårsaket av syre fra magesekken som kommer opp til spiserøret. Årsaken er som regel relatert til en redusert aktivitet av magesekkens lukkemuskel, spiserørsbrokk eller økt abdominalt trykk. Syrenøytraliserende legemidler, H2-reseptorantagonister og protonpumpehemmere er type legemidler som kan brukes mot halsbrann.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

kvalme: Kvalme (nausea) er en ubehagsfornemmelse i mellomgulv og mage, som ofte er fulgt av en følelse av at en vil kaste opp. Kvalme kan forekomme f.eks. ved reisesyke, graviditet, migrene, sykdom i mage-tarmkanalen, forgiftninger, sykdom i hjernen/indre øret, skader i hodet/hjernen og bruk av legemidler (bivirkning).

urticaria (elveblest): Reaksjon i huden, gjerne over et stort hudområde. Sees som røde vabler.