Pantoprazol Krka

KRKA

Protonpumpehemmer, saltsyresekresjonshemmende middel.

ATC-nr.: A02B C02

  

   Står ikke på WADAs dopingliste

Bestill bekreftelse på dopingsøkMiljørisiko i Norge
 A02B C02
Pantoprazol
 
PNEC: 26 μg/liter
Salgsvekt: 2 384,097403 kg
Miljørisiko: Bruk av pantoprazol gir ubetydelig risiko for miljøpåvirkning.
Bioakkumulering: Pantoprazol har lavt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Pantoprazol er potensielt persistent.
Miljøinformasjonen (datert 17.09.2019) er utarbeidet av Takeda Pharma.
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

ENTEROTABLETTER 20 mg og 40 mg: Hver enterotablett inneh.: Pantoprazolnatriumsesquihydrat tilsv. pantoprazol 20 mg, resp. 40 mg, sorbitol, hjelpestoffer. Fargestoff: Titandioksid (E 171), gult jernoksid (E 172).


Indikasjoner

20 mg: Voksne: Behandling av symptomer tilknyttet gastroøsofageal refluks forårsaket av tilbakelekking av magesyre. Langtidsbehandling og forebygging av refluksøsofagitt. Forebygging av sår i magesekken og tolvfingertarmen forårsaket av betennelsesdempende og smertestillende legemidler (NSAID som ibuprofen) hos risikopasienter med behov for kontinuerlig behandling med slike legemidler. Barn ≥12 år: Behandling av symptomer tilknyttet gastroøsofageal refluks forårsaket av tilbakelekking av magesyre. Langtidsbehandling og forebygging av refluksøsofagitt. 40 mg: Voksne: Behandling av refluksøsofagitt. Behandling av infeksjon knyttet til bakterien Helicobacter pylori hos pasienter med sår i tolvfingertarmen og magesekken, i kombinasjon med 2 antibiotika. Behandling av mage- og tolvfingertarmsår. Behandling av Zollinger-Ellisons syndrom og andre tilstander der det produseres for store mengder magesyre. Barn ≥12 år: Behandling av refluksøsofagitt.

Dosering

Se SPC.
Administrering: Tas 1 time før mat. Skal svelges hele med vann. Skal ikke tygges eller knuses.

Komplett Felleskatalogtekst

For utfyllende informasjon, se Felleskatalogtekst for

Somac «Takeda»


Sist endret: 16.04.2015
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV/EMA:

09.07.2015


 

Pakninger, priser, refusjon og SPC


Pantoprazol Krka, ENTEROTABLETTER:

StyrkePakning
Varenr.
SPC1Refusjon2
Byttegruppe
Pris (kr)3R.gr.4
20 mg14 stk. (blister)
389592
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
54,60 (trinnpris 54,60)C
56 stk. (blister)
102896
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
109,40 (trinnpris 109,40)C
98 stk. (blister)
101488
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
164,20 (trinnpris 164,20)C
40 mg14 stk. (blister)
102869
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
65,40 (trinnpris 65,40)C
28 stk. (blister)
101452
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
94,80 (trinnpris 94,80)C
56 stk. (blister)
102878
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
153,20 (trinnpris 153,20)C
98 stk. (blister)
101461
SPC_ICONBlå resept
Byttegruppe
240,90 (trinnpris 240,90)C

1Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.

2Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

3Angitt pris er maksimal utsalgspris fra apotek. Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne *. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

4Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

helicobacter pylori: Bakterie som kan forårsake magsår, sår i tolvfingertarmen og i noen tilfeller kreft i magesekken. Svært mange er infisert med bakterien, men bare noen få utvikler sykdom. Bakterien som holder til i magesekken kan utryddes ved hjelp en kombinasjon med legemidler som skal tas samtidig. Ofte består behandlingsregimet av to typer antibiotika og en protonpumpehemmer.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

infeksjon (infeksjonssykdom): Når bakterier, parasitter, virus eller sopp trenger inn i en organisme og begynner å formere seg.

nsaid: Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (non-steroid antiinflammatory drugs, NSAID) er en gruppe legemidler med antiinflammatoriske (betennelsesdempende), febernedsettende (antipyretisk) og smertelindrende egenskaper.

protonpumpehemmer: Legemiddel som reduserer produksjonen av magesyre. Protonpumpene finnes i magesekkens parietalceller og bidrar til produksjon av magesyre. Protonpumpehemmere brukes ved magesår når magesyreproduksjonen er for høy. Eksempler på protonpumpehemmere: Esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol.

tolvfingertarmsår (duodenalsår, ulcus duodeni): Sår på tolvfingertarmen, som hovedsakelig er forårsaket av bakterien Helicobacter pylori. Duodenalsår behandles både med legemidler som reduserer syreproduksjonen i magen og med antibiotika som dreper Helicobacter pylori.

zollinger-ellisons syndrom: Syndrom som skyldes svulst som ofte sitter i bukspyttkjertelen og produsere hormonet gastrin. Gastrin stimulerer utskillelsen av magesyre i magesekken, noe som forårsaker tilbakevendende magesår. Syndromet kan også gi diaré. Magesåret kan behandles med protonpumpehemmere som reduserer saltsyreproduksjon. Svulsten kan fjernes ved operasjon.