Antiinfektivt middel, imidazolderivat.

G01A F01 (Metronidazol)



VAGINALGEL 0,75%: 1 g inneh.: Metronidazol 7,5 mg, karbomer (carbopol 974P), dinatriumedetat, metyl- og propylparahydroksybenzoat (E 218 og E 216), propylenglykol, natriumhydroksid, renset vann.


Dosering

Voksne
1 dose vaginalgel (5 g) føres inn i vagina 1 gang daglig ved sengetid, i 5 dager på rad.
Spesielle pasientgrupper
  • Barn og ungdom <18 år: Anbefales ikke da sikkerhet og effekt ikke er fastslått.
Administrering Se bruksanvisning i pakningsvedlegg.

Kontraindikasjoner

Overfølsomhet for innholdsstoffene eller andre nitroimidazoler.

Forsiktighetsregler

Bruk under menstruasjon anbefales ikke. Candidainfeksjon kan forverres under behandling med metronidazol vaginalgel og bør behandles med et middel mot candida. Ved irritasjon bør bruken reduseres eller stanses midlertidig, og lege kontaktes hvis nødvendig. Metronidazol er et nitroimidazol og bør brukes med forsiktighet hos pasienter som har en anamnese med bloddyskrasi. Samleie frarådes under behandlingen. Unødvendig og langvarig bruk av preparatet bør unngås. Studier indikerer at metronidazol er karsinogent hos enkelte dyrearter. Kreftfremkallende effekt hos mennesker er ikke påvist. Preparatet inneholder metyl- og propylparahydroksybenzoat som kan gi allergiske reaksjoner (muligens forsinkede), og propylenglykol som kan gi hudirritasjoner.

Interaksjoner

Med de lave serumkonsentrasjonene som oppnås ved bruk av preparatet, er muligheten for følgende reaksjoner lite sannsynlig, men kan likevel ikke utelukkes. Oral metronidazol kan gi disulfiramlignende effekt i kombinasjon med alkohol. Akutt psykotisk reaksjon og forvirring har forekommet ved samtidig bruk av disulfiram. Oral metronidazol øker plasmakonsentrasjonene av warfarin og andre kumarin-antikoagulantia, som resulterer i forlenget protrombintid. Effekten av topikalt applisert metronidazol på protrombintiden er ukjent. Det er også vist økning i plasmakonsentrasjonen av litium, ciklosporin og fluorouracil (5-FU). Pga. lave serumkonsentrasjoner forventes ikke lignende effekter etter vaginal metronidazolbehandling, men kan likevel ikke utelukkes helt.

Graviditet, amming og fertilitet

GraviditetData fra et stort antall graviditeter indikerer at metronidazol ikke er skadelig for fostre​/​nyfødte barn. Det foreligger ingen formelle studier av gravide behandlet med preparatet. Bør derfor brukes med forsiktighet hos gravide.
AmmingEkskresjonen av metronidazol i melk har omtrent samme konsentrasjon som i morens serum og konsentrasjonsforholdet barn​/​mor er ca. 0,15. Forsiktighet bør utvises hos kvinner som ammer.

 

Bivirkninger

Frekvensintervaller: Svært vanlige (≥1​/​10), vanlige (≥1/100 til <1​/​10), mindre vanlige (≥1/1000 til <1​/​100), sjeldne (≥1/10 000 til <1​/​1000), svært sjeldne (<1/10 000) og ukjent frekvens.

Rapportering av bivirkninger


Overdosering​/​Forgiftning

Metronidazol kan lett fjernes fra plasma vha. hemodialyse.

Egenskaper og miljø

VirkningsmekanismeVirker mot Gardnerella vaginalis og bakteroidesarter. Gir betydelig økning av antall melkesyrebakterier i vagina.
AbsorpsjonAbsorberes i meget liten grad systemisk.
MetabolismeI leveren ved oksidasjon av sidekjeder og glukuronidkonjugering.
UtskillelseBåde uforandret medikament og metabolitter utskilles hovedsakelig i urinen.

Oppbevaring og holdbarhet

Oppbevares <25°C.

Andre opplysninger

Metronidazol kan interferere med enkelte kjemiske testverdier i serum, f.eks. ASAT, ALAT, LDH, triglyserider og heksokinaseglukose. Analyser kan gi falske nullverdier.

 

Pakninger, priser og refusjon

Zidoval, VAGINALGEL:

Styrke Pakning
Varenr.
Refusjon Pris (kr) R.gr.
0,75% 40 g (m​/​5 engangsapplikatorer)
002193

-

165,30 C

SPC (preparatomtale)

Zidoval VAGINALGEL 0,75%

Gå til godkjent preparatomtale

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på nettsiden til Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Legemidler sentralt godkjent i EU​/​EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Basert på SPC godkjent av DMP/EMA:

17.12.2021


Sist endret: 23.09.2020
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)