Cytostatikum, TOP-I-hemmer.

L01C E01 (Topotekan)



KONSENTRAT TIL INFUSJONSVÆSKE, oppløsning 1 mg/ml: Hvert hetteglass inneh.: Topotekanhydroklorid tilsv. topotekan 1 mg, resp. 4 mg, tartarsyre, saltsyre og natriumhydroksid til pH-justering, vann til injeksjonsvæsker.


Indikasjoner

Som monoterapi for behandling av pasienter med metastaserende karsinom i ovariene etter behandlingsvikt i førstelinjebehandling eller påfølgende behandling. Som monoterapi for behandling av pasienter med residiverende småcellet lungecancer (SCLC) der gjentatt behandling med førstelinjebehandling ikke anses å være egnet. I kombinasjon med cisplatin for pasienter med tilbakevendende karsinom i cervix etter strålebehandling og for pasienter med sykdom i fase IVB. Pasienter med tidligere eksponering for cisplatin krever et vedvarende behandlingsopphold for å begrunne behandling med kombinasjonen.

Dosering

Bruk skal begrenses til enheter med spesialisering innen administrering av cytotoksisk kjemoterapi, og preparatet skal kun gis under tilsyn av lege med erfaring innen bruk av kjemoterapi. Ved bruk i kombinasjon med cisplatin må hele preparatomtalen for cisplatin gjennomgås. Før 1. topotekankur må pasienten ha nøytrofiltall på ≥1,5 × 109/liter, blodplateverdi på ≥100 × 109/liter og hemoglobinnivå på ≥9 g​/​dl (etter transfusjon om nødvendig).
Ovariekarsinom og småcellet lungekarsinom
Initial dose: Anbefalt topotekandose er 1,5 mg​/​m2 kroppsoverflateareal​/​døgn ved i.v. infusjon i løpet av 30 minutter i 5 etterfølgende dager, med 3-ukers intervall mellom oppstart av hver kur. Hvis behandlingen tolereres godt, kan den fortsettes til sykdommen progredierer. Påfølgende doser: Topotekan skal ikke administreres igjen før nøytrofiltallet er ≥1 × 109/liter, blodplateverdi er ≥100 × 109/liter og hemoglobinnivået er ≥9 g​/​dl (etter transfusjon om nødvendig). Standard onkologipraksis for styring av nøytropeni er enten å administrere topotekan med andre legemidler (f.eks. G-CSF) eller å redusere dosen for å opprettholde nøytrofiltallet. Hvis dosereduksjon velges ved alvorlig nøytropeni (antall nøytrofile <0,5 × 109/liter) i ≥7 dager, eller alvorlig nøytropeni forbundet med feber eller infeksjon eller der behandlingen er forsinket grunnet nøytropeni, skal dosen reduseres med 0,25 mg​/​m2/døgn til 1,25 mg​/​m2/døgn (eller deretter ned til 1 mg​/​m2/døgn om nødvendig). Dosene skal reduseres tilsvarende ved blodplateverdi <25 × 109/liter. I kliniske studier ble topotekan seponert hvis dosen ble redusert til 1 mg​/​m2/døgn, og ytterligere dosereduksjon var påkrevd for å kontrollere bivirkningene.
Cervikalt karsinom
Initial dose: Anbefalt topotekandose er 0,75 mg​/​m2/døgn ved i.v. infusjon i løpet av 30 minutter på dag 1, 2 og 3. Cisplatin administreres som i.v. infusjon på dag 1 med en dose på 50 mg​/​m2/døgn og etter topotekandosen. Denne behandlingsplanen gjentas hver 21. dag i 6 kurer eller til sykdommen progredierer. Påfølgende doser: Topotekan skal ikke administreres igjen før nøytrofiltallet er ≥1,5 × 109/liter, blodplateverdi er ≥100 × 109/liter og hemoglobinnivået er ≥9 g​/​dl (etter transfusjon om nødvendig). Standard onkologipraksis for styring av nøytropeni er enten å administrere topotekan med andre legemidler (f.eks. G-CSF) eller å redusere dosen for å vedlikeholde antall nøytrofile. Hvis dosereduksjon velges ved alvorlig nøytropeni (nøytrofiltall <0,5 × 109/liter) i ≥7 dager, eller alvorlig nøytropeni forbundet med feber eller infeksjon eller der behandlingen er blitt forsinket grunnet nøytropeni, skal dosen reduseres med 20% til 0,6 mg​/​m2/døgn for påfølgende kurer (eller deretter ned til 0,45 mg​/​m2/døgn om nødvendig). Dosene skal reduseres tilsvarende ved blodplateverdi <25 × 109/liter.
Spesielle pasientgrupper
  • Nedsatt leverfunksjon: Pga. utilstrekkelig erfaring anbefales ikke topotekan ved alvorlig nedsatt leverfunksjon (serumbilirubin ≥10 mg​/​dl) grunnet cirrhose. Et lite antall pasienter med nedsatt leverfunksjon (serumbilirubin 1,5-10 mg​/​dl) fikk topotekan i.v. 1,5 mg​/​m2 i 5 dager hver 3. uke. En reduksjon av topotekanclearance ble observert. Tilstrekkelige data foreligger ikke for å gi doseanbefaling for denne pasientgruppen.
  • Nedsatt nyrefunksjon: Anbefales ikke ved alvorlig nedsatt nyrefunksjon (ClCR <20 ml/minutt) pga. utilstrekkelig erfaring. Monoterapi (ovariekarsinom og småcellet lungekarsinom): Begrensede data indikerer at dosen skal reduseres ved moderat nedsatt nyrefunksjon. Ved ClCR 20-39 ml/minutt er anbefalt monoterapidose 0,75 mg​/​m2/døgn i 5 etterfølgende dager. Kombinasjonsbehandling (cervikalt karsinom): I kliniske studier med topotekan i kombinasjon med cisplatin til behandling av cervixcancer, ble behandling kun initiert ved serumkreatinin ≤1,5 mg​/​dl. Ved serumkreatinin >1,5 mg​/​dl anbefales det å gjennomgå hele preparatomtalen for råd om reduksjon​/​fortsettelse av cisplatindosen. Hvis cisplatin seponeres, foreligger det utilstrekkelige data mht. topotekan som monoterapi ved cervixcancer.
  • Barn: Begrenset erfaring, behandlingsanbefalinger kan ikke gis.
Tilberedning​/​Håndtering Må fortynnes før bruk, se pakningsvedlegget. Fortynning med enten natriumklorid 9 mg/ml injeksjonsvæske eller glukose 50 mg/ml injeksjonsvæske er nødvendig for å oppnå en endelig konsentrasjon på 25-50 µg/ml før administrering. Bør ikke blandes med andre legemidler. Normal fremgangsmåte for korrekt håndtering og destruksjon av cytostatika skal overholdes. Skal undersøkes visuelt for partikler og misfarging før administrering. Preparatet er en klar, gulfarget oppløsning. Hvis det oppdages partikler, skal preparatet ikke administreres.
Administrering Gis i.v.

Kontraindikasjoner

Anamnese med alvorlig overfølsomhet for innholdsstoffene. Amming. Pasienter som allerede har alvorlig benmargsdepresjon før start av første kur, med nøytrofiltall ved baseline på <1,5 × 109/liter og​/​eller en blodplateverdi på <100 × 109/liter.

Forsiktighetsregler

Hematologisk toksisitet er doserelatert, og fullblodverdiene, inkl. blodplatetall, skal overvåkes med jevne mellomrom (se Dosering). Topotekan kan forårsake alvorlig myelosuppresjon. Myelosuppresjon som fører til sepsis (inkl. fatal) er rapportert. Topotekanindusert nøytropeni kan forårsake nøytropen kolitt. Fataliteter grunnet nøytropen kolitt er rapportert. Hos pasienter med feber, nøytropeni og et kompatibelt mønster med magesmerter, bør muligheten for nøytropen kolitt vurderes. Topotekan er forbundet med interstitiell lungesykdom (ILD), inkl. fatal. Underliggende risikofaktorer inkluderer anamnese med ILD, pulmonal fibrose, lungecancer, torakal eksponering for stråling og bruk av pneumotoksiske substanser og​/​eller kolonistimulerende faktorer. Pasienten skal overvåkes for pulmonale symptomer som tyder på ILD (f.eks. hoste, feber, dyspné og​/​eller hypoksi), og topotekan skal seponeres hvis ILD bekreftes. Topotekan er forbundet med trombocytopeni; dette skal tas i betraktning ved forskrivning, f.eks. ved økt risiko for tumorblødninger. Pasienter med dårlig ytelsesstatus (PS >1) har lavere responsfrekvens og økt insidens av komplikasjoner som feber, infeksjon og sepsis. En nøyaktig evaluering av ytelsesstatus på tidspunktet når behandlingen gis er viktig, for å sikre at pasienten ikke har gått tilbake til ytelsesstatus 3. Ved nedsatt lever-​/​nyrefunksjon, se Dosering. Hjelpestoffer: Inneholder <1 mmol natrium i hver dose, og er så godt som natriumfritt. Hvis natriumkloridoppløsning brukes til fortynning, vil natriumdosen imidlertid være høyere. Bilkjøring og bruk av maskiner: Ikke undersøkt. Forsiktighet må utvises hvis fatigue og asteni vedvarer.

Interaksjoner

Farmakokinetiske interaksjonsstudier er ikke utført. Topotekan hemmer ikke CYP450-enzymer. Ved samtidig bruk av andre kjemoterapeutika, kan det bli nødvendig å redusere dosene av hvert legemiddel for å forbedre tolerabiliteten. Ved kombinasjon med platinabaserte legemidler finnes det en klar sekvensavhengig interaksjon, avhengig av om det platinabaserte legemidlet gis på dag 1 eller 5 av topotekandoseringen. Hvis cisplatin eller karboplatin gis på dag 1 av topotekandoseringen, må en lavere dose av hvert legemiddel gis for å forbedre tolerabiliteten sammenlignet med dosen av hvert legemiddel som kan gis hvis det platinabaserte legemidlet gis på dag 5 av topotekandoseringen. Når topotekan (0,75 mg​/​m2/døgn i 5 etterfølgende dager) og cisplatin (60 mg​/​m2/døgn på dag 1) ble administrert hos et lite antall pasienter med ovariecancer, ble en lett økning av AUC (12%) og Cmax (23%) observert på dag 5. Det anses ikke som sannsynlig at denne økningen har klinisk relevans.

Graviditet, amming og fertilitet

GraviditetEffektiv antikonsepsjon anbefales når partner behandles med topotekan. Topotekan kan forårsake embryoføtal letalitet og misdannelser, og kvinner i fertil alder skal derfor frarådes å bli gravide under topotekanbehandling. Ved bruk under graviditet, eller hvis pasienten blir gravid under behandlingen, skal pasienten informeres fullt ut om den mulige faren for fosteret, og genetisk rådgivning anbefales. Skal kun brukes under graviditet hvis potensiell fordel er større enn potensiell risiko for fosteret.
AmmingKontraindisert. Utskillelse i morsmelk er ukjent, men amming skal avsluttes ved behandlingsstart.
FertilitetIngen effekt på fertilitet hos hunnrotter. Topotekan er gentoksisk, og effekt på kvinnelig og mannlig fertilitet kan ikke utelukkes.

 

Bivirkninger

Frekvensintervaller: Svært vanlige (≥1​/​10), vanlige (≥1/100 til <1​/​10), mindre vanlige (≥1/1000 til <1​/​100), sjeldne (≥1/10 000 til <1​/​1000), svært sjeldne (<1/10 000) og ukjent frekvens.

Rapportering av bivirkninger


Overdosering​/​Forgiftning

SymptomerPrimære komplikasjoner forventes å være benmargssuppresjon og mukositt.

Egenskaper og miljø

VirkningsmekanismeAntitumoraktiviteten involverer hemming av topoisomerase-I, et enzym direkte involvert i DNA-replikasjonen, ettersom det eliminerer den vridningsspenningen som oppstår foran den bevegelige replikasjonsgaffelen. Topotekan hemmer topoisomerase-I ved å stabilisere det kovalente komplekset av enzym og splittet DNA-kjede, som er et mellomprodukt i den katalytiske mekanismen. Det cellulære resultatet er dannelsen av proteinassosierte enkelttrådsbrudd i DNA.
Proteinbinding35%.
FordelingVd ca. 132 liter.
Halveringstid2-3 timer.
MetabolismeBare delvis undersøkt. Viktig eliminasjonsmåte er hydrolyse av laktonringen, slik at det dannes et karboksylat med åpen ring. Metabolisme utgjør <10% av eliminasjonen.
Utskillelse71-76% gjenfinnes som legemiddelrelatert materiale etter 5 døgndoser av topotekan. Ca. 51% utskilles i urin (3% som N-desmetyltopotekan), og ca. 18% i feces (1,7% som N-desmetyltopotekan).

Oppbevaring og holdbarhet

Uåpnede hetteglass: Oppbevares ved høyst 25°C. Oppbevares i ytteremballasjen for å beskytte mot lys. Fortynnet oppløsning: Kjemisk og fysisk bruksstabilitet er påvist i 30 dager ved 25°C under normale lysforhold og ved 2-8°C beskyttet mot lys. Fra et mikrobiologisk ståsted bør oppløsningen brukes omgående. Hvis det ikke brukes umiddelbart, er oppbevaringstid og -betingelser før og under bruk brukerens ansvar, og er normalt maks. 24 timer ved 2-8°C, med mindre fortynning har funnet sted ved kontrollerte og godkjente aseptiske forhold.

 

Pakninger, priser og refusjon

Topotecan Accord, KONSENTRAT TIL INFUSJONSVÆSKE, oppløsning:

Styrke Pakning
Varenr.
Refusjon Pris (kr) R.gr.
1 mg/ml 1 ml (hettegl.)
469191

-

791,50 C
4 ml (hettegl.)
181798

-

3 057,10 C

Medisinbytte

Gjelder medisinbytte (generisk bytte) i apotek. For mer informasjon om medisinbytte og byttelisten, se https:​/​/dmp.no​/​offentlig-finansiering​/​medisinbytte-i-apotek

For medisinbytte ved institusjoner henvises til §7 i Forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp


SPC (preparatomtale)

Topotecan Accord KONSENTRAT TIL INFUSJONSVÆSKE, oppløsning 1 mg/ml

Gå til godkjent preparatomtale

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på nettsiden til Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Legemidler sentralt godkjent i EU​/​EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Basert på SPC godkjent av DMP/EMA:

16.05.2023


Sist endret: 06.06.2023
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)