Indikasjoner | Nye metoder | Dosering | Tilberedning | Administrering | Legemiddelfoto | Instruksjonsfilmer | Kontraindikasjoner | Forsiktighetsregler | Interaksjoner | Graviditet, amming og fertilitet | Bivirkninger | Overdosering og forgiftning | Egenskaper og miljø | Oppbevaring og holdbarhet | Andre opplysninger | Utleveringsbestemmelser | Pakninger uten resept | Pakninger, priser og refusjon | Medisinbytte | SPC (preparatomtale)

TABLETTER, filmdrasjerte 20 mg, 50 mg, 70 mg, 100 mg og 150 mg: Hver tablett inneh.: Roksadustat 20 mg, resp. 50 mg, 70 mg, 100 mg og 150 mg, laktose, soyalecitin, hjelpestoffer. Fargestoff: Allurarød AC (E 129), titandioksid (E 171).


Indikasjoner

Behandling av voksne med symptomatisk anemi som er assosiert med kronisk nyresykdom (CKD).
De regionale helseforetakenes anbefalinger

Kronisk nyresykdom inkl. anemi

Lenke til helseforetakenes anbefalinger betyr ikke at det er inngått en avtale om bruk av legemidlet, men at legemidlet står nevnt i anbefalingen. Avtaleteksten bør konsulteres før forskrivning.


Dosering

Behandling skal initieres av lege med erfaring i behandling av anemi. Andre årsaker til anemi bør vurderes før behandling innledes og ved beslutning om doseøkning. Symptomer på anemi og følgesykdommer kan variere med alder, kjønn og generell sykdomsbelastning; individuell vurdering mht. klinisk forløp og tilstand skal foretas. Kriterier som f.eks. hvor raskt hemoglobin (Hb) faller, tidligere respons på jernbehandling og risiko for transfusjonsbehov av røde blodceller (RBC) har relevans ved vurderingen. Dosen tilpasses individuelt slik at det oppnås og opprettholdes et Hb-nivå på 10-12 g​/​dl som beskrevet nedenfor. Dosen tas 3 ganger pr. uke, men ikke 2 dager på rad. Behandlingen skal ikke fortsette >24 uker dersom det ikke oppnås en klinisk betydningsfull økning i Hb-nivå. Alternative forklaringer på utilfredsstillende respons skal utredes og behandles før behandlingen med roksadustat gjenopptas.
Startdose
Sørg for at pasienten har tilfredsstillende jernlagre før behandlingsstart. Pasienter som ikke er under behandling med et erytropoesestimulerende middel (ESA): For pasienter ikke tidligere behandlet med ESA, anbefales 70 mg 3 × pr. uke for pasienter <100 kg, og 100 mg 3 × pr. uke for pasienter ≥100 kg. Pasienter som konverterer fra et ESA: Pasienter som er under behandling med et ESA, kan konvertere til roksadustat. Konvertering av dialysepasienter som ellers er stabile på ESA-behandling, skal imidlertid bare vurderes når det finnes en gyldig klinisk årsak. Konvertering av dialyseuavhengige pasienter som ellers er stabile på ESA-behandling, er ikke undersøkt. Beslutningen om å behandle disse pasientene med roksadustat skal bygge på individuell nytte-​/​risikovurdering. Anbefalt startdose er basert på den gjennomsnittlige forskrevne ESA-dosen i de 4 ukene før konvertering (se tabell 1). Den 1. roksadustatdosen bør erstatte den neste planlagte dosen med ESA.
Tabell 1: Startdose ved konvertering fra et ESA:

Darbepoetin alfa - i.v. eller s.c. dose (µg​/​uke)

 

Epoetin - i.v. eller s.c. dose (IE​/​uke)

 

Metoksypolyetylenglykol‑
epoetin beta - i.v. eller s.c. dose
(µg​/​måned)

 

Roksadustatdose
(mg 3 × pr. uke)

<25

 

<5000

 

<80

 

70

25 til <40

 

5000-8000

 

80-120

 

100

40-80

 

>8000-16 000

 

>120-200

 

150

>80

 

>16 000

 

>200

 

200

Dosejustering og overvåkning av Hb
Vedlikeholdsdosen varierer fra 20-400 mg 3 × pr. uke (se Maks. anbefalt dose under). Hb-nivået bør kontrolleres hver 2. uke til ønsket Hb-nivå på 10-12 g​/​dl nås og stabiliseres, og deretter hver 4. uke, eller som klinisk indisert. Dosen kan justeres trinnvis opp eller ned fra startdosen 4 uker etter behandlingsstart og deretter hver 4. uke, med mindre Hb-nivået øker med >2 g​/​dl, dosen skal i så fall umiddelbart reduseres med ett trinn. Ved dosejustering bør nåværende Hb-nivå og endringen i Hb-nivå gjennom de siste 4 uker tas i betraktning og dosejusteringstrinnene følges i samsvar med tabell 2. De trinnvise dosejusteringene opp eller ned skal følge rekkefølgen av følgende doser: 20 mg-40 mg-50 mg-70 mg-100 mg-150 mg-200 mg-250 mg-300 mg-400 mg (bare for CKD-pasienter på dialyse).
Tabell 2: Dosejusteringsregler:

Endring i Hb de siste 4 ukene1

Nåværende Hb-nivå (g​/​dl)

<10,5

10,5-11,9

12-12,9

≥13

Endring i verdi på
mer enn +1 g​/​dl

Ingen endring

Reduser dosen med ett trinn

Reduser dosen med ett trinn

Hold tilbake dosen, overvåk Hb-nivå og gjenoppta dosering når Hb er <12 g​/​dl, med en dose som er redusert med to trinn

Endring i verdi
mellom -1 og +1 g​/​dl

Øk dosen med
ett trinn

Ingen endring

Reduser dosen med ett trinn

Endring i verdi på
mindre enn -1 g​/​dl

Øk dosen med
ett trinn

Øk dosen med
ett trinn

Ingen endring

1Endring i Hb gjennom de foregående 4 ukene = (nåværende Hb-verdi) - (tidligere Hb-verdi målt for 4 uker siden).Dosen skal ikke justeres oftere enn hver 4. uke, med mindre Hb øker med >2 g​/​dl i løpet av 4-ukersperioden, dosen skal i så fall reduseres med ett trinn umiddelbart. Ved behov for dosereduksjon hos pasienter på laveste dose (20 mg 3 × pr. uke), skal doseringen endres til 20 mg 2 × pr. uke. Ved behov for ytterligere dosereduksjon kan doseringshyppigheten reduseres til 1 gang i uken.
Vedlikeholdsdose
Etter stabilisering på et Hb-målnivå mellom 10-12 g​/​dl skal Hb-nivået fortsatt kontrolleres regelmessig, og dosejusteringsreglene følges (se tabell 2). Pasienter som starter dialyse mens de er under behandling med roksadustat: Ingen spesielle dosejusteringer kreves, følg dosejusteringsreglene i tabell 2. Samtidig behandling med induktorer eller hemmere av CYP2C8 og UGT1A9: Ved igangsettelse eller avslutning av samtidig behandling med sterke CYP2C8-hemmere (f.eks. gemfibrozil) eller -induktorer (f.eks. rifampicin), eller UGT1A9-hemmere (f.eks. probenecid): Hb-nivået skal kontrolleres regelmessig og dosejusteringsreglene i tabell 2 følges.
Maks. anbefalt dose
Pasienter som ikke er på dialyse: Skal ikke overstige 3 mg​/​kg kroppsvekt eller 300 mg 3 × pr. uke, avhengig av hva som er lavest. Pasienter som er på dialyse: Skal ikke overstige 3 mg​/​kg kroppsvekt eller 400 mg 3 × pr. uke, avhengig av hva som er lavest.
Glemt dose Tas så snart som mulig hvis det er >1 dag til neste planlagte dose. Ved ≤1 dag til neste planlagte dose, skal den glemte dosen hoppes over og neste dose tas til vanlig tid.
Spesielle pasientgrupper
  • Nedsatt leverfunksjon: Det er ikke nødvendig å justere startdosen ved lett nedsatt leverfunksjon (Child‑Pugh A). Forsiktighet utvises ved moderat nedsatt leverfunksjon (Child-Pugh B), startdosen skal reduseres til halvparten eller til det dosenivået som er nærmest halvparten av startdosen. Bruk anbefales ikke ved alvorlig nedsatt leverfunksjon (Child‑Pugh C), da sikkerhet og effekt ikke er evaluert.
  • Barn og ungdom <18 år: Sikkerhet og effekt ikke fastslått. Data mangler.
  • Eldre: Justering av startdosen er unødvendig.
Administrering Tas med eller uten mat. Skal svelges hele. Skal ikke tygges, deles eller knuses, for å beskytte den lysfølsomme tablettkjernen mot lysnedbrytning. Tablettene skal tas minst 1 time etter administrering av fosfatbindere (med unntak av lantan) eller andre legemidler som inneholder multivalente kationer, som kalsium, jern, magnesium eller aluminium.

Kontraindikasjoner

Overfølsomhet for innholdsstoffene, peanøtter eller soya. 3. trimester av graviditet. Amming.

Forsiktighetsregler

Kardiovaskulær risiko og risiko for død: Risikoen tilsvarer den knyttet til behandling med erytropoesestimulerende midler (ESA). Ettersom denne risikoen for pasienter med CKD-assosiert anemi som ikke er på dialyse, ikke kan beregnes med tilstrekkelig sikkerhet, skal beslutning om å behandle disse pasientene med roksadustat bygge på de samme vurderinger som gjøres før behandling med et ESA. Flere medvirkende faktorer kan gi denne risikoen, inkl. manglende respons på behandling og konvertering av dialysepasienter som er stabile på ESA-behandling. Ved manglende respons skal roksadustatbehandling ikke fortsettes >24 uker etter behandlingsstart. Konvertering av dialysepasienter som ellers er stabile på ESA-behandling, skal bare vurderes ved gyldig klinisk grunn. For pasienter som er stabile på ESA-behandling med CKD-assosiert anemi og som ikke er på dialyse, kan denne risikoen ikke beregnes, da disse pasientene ikke er studert. Beslutning om å behandle slike pasienter med roksadustat skal bygge på individuell nytte-​/​risikovurdering. Trombovaskulære hendelser (TVE): Er sett. Dyp venetrombose (DVT) er rapportert som vanlig og lungeembolisme som mindre vanlig, de fleste hendelsene var alvorlige. Risikoen skal vurderes nøye opp mot fordelene ved roksadustatbehandling, spesielt ved eksisterende risikofaktorer for TVE, som fedme og tidligere TVE. Trombose i shunt er rapportert som svært vanlig hos CKD-pasienter på dialyse i kliniske studier. Hos CKD-pasienter på dialyse var forekomsten av shunttrombose høyest i de første 12 ukene etter oppstart, ved Hb-verdier >12 g​/​dl og når Hb økte >2 g​/​dl i løpet av 4 uker. Det anbefales å overvåke Hb-nivået og justere dosen i samsvar med dosejusteringsreglene (se tabell 2). Pasienter med symptomer på TVE skal undersøkes umiddelbart og behandles iht. retningslinjene. Beslutning om å avbryte eller avslutte behandlingen skal baseres på individuell nytte-​/​risikovurdering. Krampeanfall: Krampeanfall er rapportert som vanlig. Roksadustat skal brukes med varsomhet hos pasienter som har hatt krampeanfall, epilepsi eller sykdom assosiert med en predisposisjon for anfallsaktivitet, som infeksjoner i CNS. Beslutning om å avbryte eller avslutte behandlingen skal baseres på individuell nytte-​/​risikovurdering. Alvorlige infeksjoner: De vanligst rapporterte alvorlige infeksjonene er lungebetennelse og urinveisinfeksjon. Pasienter med symptomer på infeksjon skal undersøkes umiddelbart og behandles iht. retningslinjene. Sepsis: Sepsis er sett, inkl. dødsfall. Pasienter med symptomer på sepsis (f.eks. en infeksjon som sprer seg i hele kroppen, med lavt blodtrykk og mulighet for organsvikt) skal undersøkes umiddelbart og behandles iht. retningslinjene. Sekundær hypotyreose: Tilfeller av sekundær hypotyreose er rapportert; reaksjonene var reversible etter seponering. Overvåkning av thyreoideafunksjonen anbefales når klinisk indisert. Mangelfull behandlingsrespons: Årsaksfaktorer skal vurderes. Ernæringsmangler skal rettes opp. Tilstøtende infeksjoner, skjult blodtap, hemolyse, alvorlig aluminiumforgiftning, underliggende hematologisk sykdom eller benmargsfibrose kan også forstyrre den erytropoetiske responsen. Måling av retikulocyttnivået skal vurderes. Dersom typiske årsaker til manglende respons utelukkes og pasienten har retikulocytopeni, skal benmargsundersøkelse vurderes. Om årsaken ikke finnes skal behandling ikke fortsette >24 uker. Nedsatt leverfunksjon: Se Dosering. Graviditet og prevensjon: Roksadustatbehandling skal ikke initieres hos kvinner som planlegger å bli gravid, som er gravid, eller som får diagnostisert CKD-assosiert anemi under graviditet. I slike tilfeller skal alternativ behandling startes, hvis aktuelt. Hvis graviditet oppstår under roksadustatbehandling, skal behandlingen avbrytes og alternativ behandling startes, hvis aktuelt. Kvinner i fertil alder må bruke svært sikker prevensjon under behandling og i minst 1 uke etter siste dose. Misbruk: Misbruk kan gi en overdreven økning i celletettheten. Dette kan være forbundet med livstruende komplikasjoner i det kardiovaskulære system. Hjelpestoffer: Inneholder laktose. Bør ikke brukes ved galaktoseintoleranse, total laktasemangel eller glukose-galaktosemalabsorpsjon. Inneholder allurarød AC som kan gi allergiske reaksjoner. Inneholder små mengder soyalecitin. Pasienter som er allergiske for peanøtter eller soya, skal ikke bruke dette legemidlet. Bilkjøring og bruk av maskiner: Liten påvirkning på evnen til å kjøre bil og bruke maskiner. Krampeanfall er sett under behandling og varsomhet bør derfor utvises ved bilkjøring eller bruk av maskiner.

Interaksjoner

Effekter av andre legemidler på roksadustat: Fosfatbindere og andre preparater som inneholder multivalente kationer: Samtidig administrering av fosfatbinderne sevelamerkarbonat eller kalsiumacetat reduserer AUC og Cmax for roksadustat. Roksadustat kan danne et chelat med multivalente kationer som fosfatbindere eller andre preparater som inneholder kalsium, jern, magnesium eller aluminium. Forskjøvet administrering av fosfatbindere (minst 1 time mellom) hadde ingen klinisk signifikant effekt på roksadustateksponeringen hos CKD-pasienter. Roksadustat skal tas minst 1 time etter administrering av fosfatbindere eller andre legemidler eller tilskudd som inneholder multivalente kationer. Modifikatorer av CYP2C8- eller UGT1A9-aktivitet: Roksadustat er substrat til CYP2C8 og UGT1A9. Samtidig administrering med gemfibrozil (CYP2C8- og OATP1B1-hemmer) eller probenecid (UGT- og OAT1-​/​OAT3-hemmer) øker AUC og Cmax for roksadustat. Kontroller Hb-nivået ved igangsettelse eller avslutning av samtidig behandling med gemfibrozil, probenecid, andre kraftige CYP2C8-hemmere eller -induktorer, eller andre kraftige UGT1A9-hemmere. Juster roksadustatdosen i samsvar med dosejusteringsreglene (se tabell 2) basert på Hb-overvåkning. Effekter av roksadustat på andre legemidler: OATP1B1- eller BCRP-substrater: Roksadustat er hemmer av BCRP og OATP1B1. Disse transportørene spiller en viktig rolle i det intestinale og hepatiske opptaket og effluksen av statiner. Samtidig administrering med simvastatin øker AUC og Cmax for simvastatin. Det forventes tilsvarende interaksjoner med andre statiner. Ved samtidig administrering skal bivirkninger knyttet til statiner overvåkes og ev. dosejustering foretas. Roksadustat kan øke plasmaeksponeringen av andre legemidler som er substrater for BCRP eller OATP1B1. Overvåk mulige bivirkninger av samtidig administrerte legemidler, og juster dosen iht. dette. Roksadustat og erytropoesestimulerende midler (ESA): Ikke undersøkt. Kombinasjonen anbefales ikke.

Graviditet, amming og fertilitet

GraviditetData mangler. Dyrestudier har vist reproduksjonstoksisitet. Kontraindisert under 3. trimester. Er ikke anbefalt under 1. og 2. trimester. Kvinner i fertil alder må bruke svært sikker prevensjon under behandlingen og i minst 1 uke etter den siste dose. Hvis graviditet oppstår under behandling, skal behandlingen avbrytes og ev. alternativ behandling igangsettes.
AmmingUkjent om roksadustat​/​metabolitter utskilles i human morsmelk. Utskillelse i melk hos dyr er sett. Kontraindisert ved amming.
FertilitetDyrestudier viser ingen effekt av roksadustat på fertilitet. Det er imidlertid sett endringer i hannrotters reproduksjonsorganer. Mulige effekter på mannlig human fertilitet er ukjent. Ved en maternaltoksisk dose ble det sett økt embryodød.

 

Bivirkninger

Frekvensintervaller: Svært vanlige (≥1​/​10), vanlige (≥1/100 til <1​/​10), mindre vanlige (≥1/1000 til <1​/​100), sjeldne (≥1/10 000 til <1​/​1000), svært sjeldne (<1/10 000) og ukjent frekvens.

Rapportering av bivirkninger


Overdosering​/​Forgiftning

SymptomerOverdosering kan øke Hb. Supraterapeutiske enkeltdoser med 5 mg/kg (opptil 510 mg) hos friske er assosiert med en forbigående økning i hjertefrekvens, økt forekomst av lette til moderate muskel-skjelettsmerter, hodepine, sinustakykardi, og mindre vanlig, lavt blodtrykk.
BehandlingVed Hb over målnivået (10-12 g​/​dl) bør roksadustat seponeres eller dosen reduseres og pasienten nøye overvåkes.

Egenskaper og miljø

VirkningsmekanismeRoksadustat er en hypoksiinduserbar faktor, prolylhydroksylase-hemmer (HIF‑PHI). Aktiviteten til HIF‑PH-enzymer styrer det intracellulære nivået av HIF, en transkripsjonsfaktor som regulerer uttrykket til gener som er involvert i erytropoese. Aktivering av HIF-veien er viktig for å øke produksjonen av røde blodceller i den adaptive responsen på hypoksi. Gjennom reversibel hemming av HIF‑PH stimulerer roksadustat en koordinert erytropoetisk respons som omfatter en økning av nivået av endogent erytropoetin (EPO) i plasma, regulering av transportørproteiner for jern og en reduksjon av hepcidin (et jernregulerende protein som øker under inflammasjon ved CKD). Dette fører til bedre biotilgjengelighet av jern, økt produksjon av Hb og økt mengde røde blodceller. AUC og Cmax er doseproporsjonal innenfor det anbefalte terapeutiske doseområdet. Ved et doseregime på 3 × i uken oppnås det likevekt i konsentrasjonen i løpet av 1 uke (3 doser) med minimal akkumulering. Farmakokinetikken endres ikke over tid.
AbsorpsjonCmax vanligvis 2 timer.
ProteinbindingCa. 99%, hovedsakelig albumin.
FordelingBlod til plasma-forhold: 0,6. Vd ved likevekt: 24 liter.
HalveringstidGjennomsnittlig effektiv t1/2 ca. 15 timer hos CKD-pasienter. Total clearance 1,1 liter​/​time hos CKD-pasienter som ikke er på dialyse, og 1,4 liter​/​time hos CKD-pasienter som er på dialyse.
MetabolismeRoksadustat er substrat for enzymene CYP2C8 og UGT1A9, samt BCRP, OATP1B1, OAT1 og OAT3.
UtskillelseCa. 50% via feces (28% uendret), ca. 46% via urin.

 

Pakninger, priser og refusjon

Evrenzo, TABLETTER, filmdrasjerte:

Styrke Pakning
Varenr.
Refusjon Pris (kr) R.gr.
20 mg 12 stk. (endose)
458395

H-resept

1 094,00 C
50 mg 12 stk. (endose)
376634

H-resept

2 675,70 C
70 mg 12 stk. (endose)
037495

H-resept

3 730,20 C
100 mg 12 stk. (endose)
140035

H-resept

5 311,90 C
150 mg 12 stk. (endose)
574910

H-resept

7 947,90 C

SPC (preparatomtale)

Evrenzo TABLETTER, filmdrasjerte 20 mg

Evrenzo TABLETTER, filmdrasjerte 50 mg

Evrenzo TABLETTER, filmdrasjerte 70 mg

Evrenzo TABLETTER, filmdrasjerte 100 mg

Evrenzo TABLETTER, filmdrasjerte 150 mg

Gå til godkjent preparatomtale

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på nettsiden til Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Legemidler sentralt godkjent i EU​/​EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Basert på SPC godkjent av DMP/EMA:

02.06.2023


Sist endret: 04.10.2022
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)