Condyline

Galderma

Antiviralt middel.

ATC-nr.: D06B B04

 
  Står ikke på WADAs dopinglisteMiljørisiko i Norge
 D06B B04
Podofyllotoksin
 
Miljørisko: Miljøpåvirkning av podofyllotoksin kan ikke utelukkes, da økotoksikologiske data mangler.
Bioakkumulering: Podofyllotoksin har lavt potensiale for bioakkumulering.
Nedbrytning: Det kan ikke utelukkes at podofyllotoksin er persistent, da data mangler.
Miljøinformasjonen (datert 29.08.2013) er utarbeidet av GlaxoSmithKline.
Les mer på Fass
Se miljøinfo for virkestoff i samme ATC-gruppe

LINIMENT, oppløsning 5 mg/ml: 1 ml inneh.: Podofyllotoksin 5 mg, melkesyre, natriumlaktat, etanol (96%).


Indikasjoner:

Veneriske vorter.

Dosering:

Pensles på vortene 2 ganger daglig i 3 påfølgende dager. Behandlingen kan gjentas etter 4 dagers opphold, i opptil 5 uker. Maks. enkeltdose bør ikke overskride 0,5 ml ved hjemmebehandling, og hvis den overstiger 1 ml, bør penslingen foretas hos lege.
Spesielle pasientgrupper: Barn <12 år: Kontraindisert.
Administrering: NB! Det pensles bare så mye på at vortene akkurat dekkes. Plastspatler eller bomullspinner medfølger. Unngå pensling utenfor vortene. Oppløsningen skal etter påføring tørke på vorten i ca. 1-2 minutter. Etter påføring bør linimentet tørke godt for å unngå intertrigo. Dersom preparatet ved uhell kommer i øynene, skal øynene omgående skylles grundig med vann.

Kontraindikasjoner:

Overfølsomhet for innholdsstoffene. Graviditet og amming. Skal ikke brukes av barn <12 år. Behandling av åpne sår etter kirurgisk inngrep.

Forsiktighetsregler:

Forsiktighet utvises ved behandling av ulcererende og blødende vorter. Skal ikke komme i kontakt med øynene. Påføring til større arealer av slimhinnen kan gi generell reaksjon og skal unngås.

Graviditet, amming og fertilitet:

Kontraindisert. Podofyllotoksin hemmer celledeling og skal derfor ikke brukes under graviditet eller amming.
Podofyllin/podofyllotoksin

Bivirkninger:

Lokal irritasjon og eventuelle erosjoner. Smerter, som regel forbigående. Nevrotoksiske bivirkninger kan forekomme etter meget store doser. Vanlige (≥1/100 til <1/10): Hud: Ømhet, svie, rødme, epitelskade med erosjon. Mindre vanlige (≥1/1000 til <1/100): Kjønnsorganer/bryst: Balanopostitt.

Rapportering av bivirkninger


Overdosering/Forgiftning:

Påføring over større arealer kan gi generell uønsket reaksjon. Se Giftinformasjonens anbefalinger D06B B04.

Egenskaper:

Klassifisering: Antimitotisk stoff som isoleres fra podofyllinekstrakt. Virkningsmekanisme: Hemmer celledelingen i metafasen (mitosehemmende). Absorpsjon: Podofyllotoksin absorberes fra hud og slimhinner og kan gi systemisk virkning. Halveringstid: 1-41/2 timer.

Oppbevaring og holdbarhet:

Oppbevares <25°C. Må ikke oppbevares i kjøleskap eller fryses.

Sist endret: 22.06.2015
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)


Basert på SPC godkjent av SLV:

20.05.2015

 

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på Legemiddelverkets nettside. Legemidler sentralt godkjent i EU/EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Condyline, LINIMENT, oppløsning:

StyrkePakning
Varenr.
Refusjon1
Byttegruppe
Pris (kr)2R.gr.3SPC
5 mg/ml3,5 ml
114512
-
Byttegruppe
172,10CSPC_ICON

1Gjelder forhåndsgodkjent refusjon. For informasjon om individuell stønad, se HELFO.

2Pakninger som selges uten resept er angitt med stjerne * i kolonnen Pris. Det er fri prisfastsettelse for pakninger som selges uten resept, og maksimal utsalgspris kan derfor ikke angis.

3Reseptgruppe. Utleveringsgruppe.


Ordforklaringer til teksten
 

Ordforklaringer

absorpsjon: Opptak i kroppen. Virkestoff absorberes av kroppen for å kunne transporteres til de steder de skal virke. Opptak kan skje gjennom tarmvegg, hud og slimhinner.

erosjon: Overflatisk sår.

fertilitet (fruktbarhet): Evnen til å få barn.

forgiftning: Tilstand som skyldes inntak av giftige stoffer, slik som legemidler, rusmidler, kjemikalier eller stoffer som finnes naturlig i dyr og planter, i en slik mengde at det kan føre til alvorlig skade.

halveringstid (t1/2, t1/2): Tiden det tar til konsentrasjonen (mengden) av et virkestoff er halvert.

indikasjoner: I medisinsk sammenheng brukes indikasjoner for å beskrive grunner til å igangsette et bestemt tiltak, slik som legemiddelbehandling.

intertrigo: Utslett som forekommer der hvor hud ligger mot hud, slik som i armhuler, lyske, mellom tær osv. Forårsakes av fukt og friksjon, og overvekt er en predisponerende faktor. Symptomer er rødhet, kløe, svie og ofte væsking.

kontraindikasjoner: Forhold som i et spesielt tilfelle taler imot en viss handlemåte, f.eks. en behandlingsmetode. I Felleskatalogtekstene må de forhold som angis tolkes som absolutte kontraindikasjoner, hvilket betyr at bruken skal unngås helt.